zaterdag, 16. november 2013 - 21:26 Update: 03-07-2014 0:48

Woord van het jaar 2013 is Participatiesamenleving

Foto van koning Willem-Alexander | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Breda

In Breda is door bezoekers van het Onze Taal-congres het woord participatiesamenleving gekozen tot het woord van het jaar 2013.

Op het woord participatiesamenleving stemde een kwart van de 1400 aanwezigen. Met het woord participatiesamenleving wordt gedoeld op een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hn eigen leven en omgeving. Premier Rutte introduceerde het woord dit jaar, maar het kreeg gelijk een negatieve bijklank. Maar ook koning Willem-Alexander gebruikte het woord in zijn troonrede. Hij zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving.

Met 18 procent van de stemmen eindigden de woorden Pietitie en socialbesitas op een gedeelde tweede plaats. Met socialbesitas wordt dwangmatig gebruik van sociale media en smartphones bedoeld. Daarna volgden sletvrees (angst die vrouwen hebben om sletterig of promiscue gevonden te worden), selfie (zelfportret, meestal gemaakt met een smartphone), Koningslied , afluisterschandaal, 3D-printer, phablet (een kruising tussen telefoon en tabletcomputer) en shariawijk. In  totaal waren er tien kanshebbers. In 2012 won plofkip de verkiezing. Het jaar ervoor ging de 'weigerambtenaar' er met die titel vandoor.

  

Provincie: