woensdag, 22. mei 2013 - 10:33 Update: 03-07-2014 0:57

Worst, ham, paté, supermarktvlees minder zout straks

Worst, ham, paté, supermarktvlees minder zout straks
Foto: Archief FBF.nl

We krijgen dagelijks veel te veel zout binnen. Daarom gaan de vleessector en de supermarkten afspraken maken om het zoutgehalte maar liefst met 10 procent naar beneden te krijgen.

Ook het aandeel verzadigde vetten gaat met 5 procent omlaag. Dit melden verschillende media woensdag.

De afspraak komt vooral tot stand onder druk van de overheid. Die wil de hoeveelheid zout in het eten terugdringen, omdat keukenzout leidt tot hoge bloeddruk en in verband wordt gebracht met een toegenome risico op hart- en vaatziekten, nierschade en meer sterfte. In Nederland gebruiken we in onze voeding gemiddeld 10 gram aan zout per dag. Dat is veel te veel, 2 gram per dag is voldoende. De gezondheidsraad adviseert 6 gram als maximum.

Anderhalf jaar geleden spraken supermarkten en de industrie al af om minder zout in blikgroente te stoppen. En onlangs kwam er een wettelijke bepaling dat er minder zout mag zitten in brood. Consumenten die bang zijn dat je het straks heel erg zal proeven dat er minder zout in de vleeswarenwordt gestop,  worden gerustgesteld door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Henrieke Crielaard van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel: "We willen niet dat consumenten klagen dat er ineens te weinig zout in de producten zit. Om ze te laten wennen, nemen we meer dan een jaar de tijd om het zoutgehalte omlaag te brengen."

Provincie: