woensdag, 5. juni 2013 - 11:53 Update: 03-07-2014 0:57

Zaterdag 8 juni: landelijke zorgmanifestatie Oosterpark Amsterdam

Zaterdag 8 juni: landelijke zorgmanifestatie Oosterpark Amsterdam
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Duizenden zorgmedewerkers komen zaterdag in het Oosterpark in Amsterdam in verzet tegen de afbraak van de zorg. Door de afbraakplannen van het kabinet-Rutte verliezen 170.000 cliënten hun thuiszorg en maar liefst 50.000 thuiszorgers hun baan.

Dat betekent dat de thuiszorg met 40 procent wordt afgebroken. Ook in de gehandicaptenzorg en verzorgingshuizen verliezen tienduizenden medewerkers hun baan en nog meer cliënten hun zorg. Zorgmedewerkers, verenigd in Abvakabo FNV, zeggen daarom samen met heel veel mensen die de zorg een warm hart toedragen: handen thuis Rutte!

Zorgmedewerkers gaan zaterdag in tenten in het Oosterpark in gesprek met Tweede Kamerleden. Op maandag 10 juni spreekt de Tweede Kamer namelijk de hele dag over de toekomst van de zorg. Mensen die werken in de zorg en mensen die zorg nodig hebben, gaan de politici duidelijk maken wat het betekent als deze afbraakplannen werkelijkheid worden, zodat zij goed voorbereid zijn voor het Kamerdebat. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat de bezuinigingen van het kabinet nauwelijks een netto besparing opleveren, omdat mensen tóch zorg nodig hebben en dit dus elders tot een hogere zorgvraag leidt, bijvoorbeeld doordat mensen eerder in een verpleeghuis belanden.

In het Oosterpark spreken onder meer: FNV-voorzitter Ton Heerts, politici Otwin van Dijk (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Emile Roemer (SP), Bas van ’t Wout (VVD), Henk Krol (50Plus), Fleur Agema (PVV). Zorgmedewerkers houden voorafgaand aan de manifestatie een Mars voor de Zorg.

Thuiszorgmedewerkers wisten door hun acties het aantal ontslagen in hun sector naar beneden te brengen van 100.000 naar 50.000. Dat is nog steeds een veel te grote aanslag op de zorg van duizenden mensen. Daarnaast worden duizenden patiënten, cliënten en zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en geestelijke gezondheidszorg slachtoffer van de kabinetsplannen.

Provincie: