zaterdag, 27. september 2014 - 12:17 Update: 27-09-2014 22:29

1 Miljoen euro voor Oranjehotel Scheveningen

1 Miljoen voor 'Oranjehotel' in Scheveningen
Foto: Screenshot Youtube
Den Haag/Scheveningen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is zaterdag aanwezig geweest bij de jaarlijkse herdenking in het Oranjehotel in Scheveningen.

De bewindspersoon roemde in zijn rede de mensen - veelal uit het verzet tegen de Duitse bezetter - die er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. 'Wij zijn moreel verplicht hen te herdenken', sprak Van Rijn. 'Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben'.

Oud-gevangenen Koos Vorrink en 'Mom' Wellenstein werden door de staatssecretaris bij naam genoemd. Wellenstein was bij de herdenking aanwezig.

1 miljoen van vfonds
Tijdens zijn toespraak kondigde Van Rijn ook aan dat het vfonds onder voorwaarden 1 miljoen euro zal bijdragen aan het nieuwe herinneringscentrum Oranjehotel. De realisatie van dat centrum komt daarmee een grote stap dichterbij.

Oranjehotel
In de Scheveningse gevangenis zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Nederlanders gevangen. Door het hoge percentage verzetsmensen werd de instelling in de volksmond al snel 'Oranjehotel' genoemd. Op de plek worden de gevangenen al sinds 1946 herdacht.