maandag, 7. april 2014 - 9:35 Update: 03-07-2014 0:38

Bedenkers Buienradar bouwen nieuwe Buienradar

foto van buienradar
Foto: fbf
Arnhem

De bedenkers van Buienradar.nl zijn een nieuwe weerwebsite begonnen. Onder de naam Weerslag.nl beginnen ze, 3 jaar na de verkoop van Buienradar aan RTL, een nieuwe Nederlandse weersite.

"We hebben met RTL afgesproken 3 jaar lang niets te doen op de Nederlandse markt. In die periode zijn we met name druk geweest met onze Duitse en Engelse websites maar nu vinden we het weer tijd voor wat nieuws" zegt Edwin Rijkaart 1 van de oprichters van Buienradar en Weerslag. Weerslag.nl is net als Buienradar een actuele weersite met de nadruk op neerslag.

Het actuele weer in hoogresolutie
"We zijn de afgelopen 3 jaar volop blijven ontwikkelen op weergebied. Weliswaar in Duitsland en Engeland maar daar valt dezelfde regen als in Nederland. In Nederland staan 2 radars. Net over de grenzen staan er nog veel meer. Met in totaal 40 radars maken we een nieuw neerslagbeeld. Het resultaat is een scherpere radar met een groter bereik die we vaker kunnen laten updaten. Daarbij maken we tevens gebruik van een nieuwe vorm van neerslag detectie via een weersatelliet. Al deze bronnen bij elkaar vormen een beter beeld" aldus Rijkaart.

Hetzelfde maar dan anders
Dat Weerslag deels lijkt op Buienradar vindt Rijkaart niet zo'n probleem. "Al die weersites lijken op elkaar. Ik neem aan dat als het regent bij Utrecht alle weerbedrijven dat laten zien. Harde kleuren zoals rood staan voor intense neerslag. Dat doet iedereen. De iPhone 1 belt net zo fijn als de iPhone 5. Alleen is het laatste type scherper, beter en mooier. Zo is dat bij ons ook. Door radar, satelliet en slimme filters met elkaar te combineren krijg je een beter product.

Nieuwe ontwikkelingen
Ontwikkelingen op het gebied van het weer staan niet stil. De techniek wordt steeds sneller en beter. "Onze organisatie blijft klein en compact. Wij kunnen daardoor heel snel reageren op nieuwe ontwikkelingen. Waar nodig programmeren wij gewoon door op onze vrije zaterdagavond om iets nieuws te bouwen. Er komen steeds meer slimme satellieten. Het verwerken van deze data kost veel tijd maar het verbetert de neerslagverwachting enorm. Het klimaat verandert. Dat zien wij ook om ons heen. Vroeger updaten de radar ieder kwartier. Dat werd iedere 5 minuten maar inmiddels hebben we een proefopstelling live staan op Weerslag met neerslagbeelden per minuut" zegt Rijkaart.

Categorie:
Tag(s):