dinsdag, 2. december 2014 - 18:37 Update: 02-12-2014 21:17

Dijksma komt met aangepast pakket maatregelen vogelgriep

Betere hygiëne en maatwerk bij aanpak vogelgriep
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft extra maatregelen aangekondigd in een aangepast pakket van maatregelen om de vogelgriep in Nederland te bestrijden. De nieuwe maatregelen gaan in de nacht van woensdag op donderdag in.

Dijksma: 'We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen. Voor de sector betekent dit dat een aantal ingrijpende maatregelen van kracht blijft. Maar waar mogelijk passen we maatwerk toe.'

Maatregelen

De maatregelen in de tien kilometer zones rond de besmette bedrijven blijven van kracht. Ook in het westen van Nederland, waar de meeste besmettingen zijn gevonden, blijven alle beperkende maatregelen, zoals een totaal vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel gelden. Ook het jachtverbod wordt in stand gehouden.

Nadruk op hygiëne

Voor de overige regio’s wordt herbevolking van de stallen mogelijk en het jachtverbod opgeheven. Wel blijven het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee en ander gevogelte van kracht, evenals de bezoekersregeling. Om de insleep van vogelgriep in de pluimveestallen te voorkomen, is het treffen van vergaande hygiënemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk. Om dit te bevorderen, worden met de sector nadere afspraken over te treffen hygiënemaatregelen gemaakt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: