maandag, 1. september 2014 - 16:33 Update: 02-09-2014 10:49

Dit jaar krijgen 77 ziekenhuizen roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Roze lintje voor 77 ziekenhuizen in borstkankerzorg
Foto: BVN
Utrecht

Dit jaar ontvangen 77 (samenwerkende) ziekenhuizen het roze lintje (89%). Het roze lintje, dat door Borstkankervereniging Nederland (BVN) wordt toegekend staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

Ziekenhuizen die voldoen aan de criteria die BVN stelt ontvangen dit felbegeerde lintje. Deze criteria worden jaarlijks aangescherpt.

Een belangrijk verbeterpunt is mondelinge informatie over (late) gevolgen van behandelingen. Vorig jaar leidde de aanscherping van de criteria tot concrete verbeteracties op het gebied van wachttijden, het werken met vaste aanspreekpunten en uitbreiding van het mammateam met bijvoorbeeld een psycholoog of plastisch chirurg. 

Met als resultaat dat meer ziekenhuizen dit jaar het roze lintje ontvangen. Daarmee draagt het roze lintje bij aan het optimaliseren van patiëntgerichte borstkankerzorg. Waar mogelijk en wenselijk, sluiten de criteria aan bij bestaande normen vanuit de beroepsgroepen.

Dit jaar weegt de stem van de patiënt zwaarder dan voorheen in de criteria voor het roze lintje. Deze stem wordt gehoord via een online vragenlijst, verzorgd door onderzoeksbureau MediQuest. Patiënten delen aan de hand van de vragen hun ervaringen met de zorg in het ziekenhuis. Alle ziekenhuizen werken mee aan dit onderzoek. De resultaten laten een belangrijk verbeterpunt zien: mondelinge informatie over (late) gevolgen van behandelingen.

BVN stelt het criterium dat minimaal 80% van de patiënten mondeling geïnformeerd moet zijn over (late) gevolgen van behandelingen. Denk hierbij aan gevolgen voor werk en inkomen, een eventuele kinderwens, vervroegd in de overgang komen en veranderde seksualiteit. Een kwart van de ziekenhuizen voldoet momenteel niet aan dit criterium. 

“Door behandelopties en gevolgen goed door te spreken krijgen patiënten de kans om bewust te kiezen voor een specifieke behandelmethode. In overleg kan de patiënt samen met de arts tot een behandelplan op maat komen. Het beschrijven van mogelijke (late) gevolgen in foldermateriaal kan nooit als vervanging dienen van zo’n gesprek, wel als aanvulling”, stelt Carol Richel, projectleider Monitor Borstkankerzorg van BVN.

Categorie:
Tag(s):