dinsdag, 28. oktober 2014 - 17:47 Update: 29-10-2014 14:38

DNA leidt tot doorbraak in zaak Utrechtse serieaanrander, verdachte (40) aangehouden

Utrechtse serieverkrachter opgepakt na DNA-onderzoek
Foto: SXC
Utrecht

Dankzij DNA-verwantschapsonderzoek is de identiteit van de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor drie zedendelicten in de Utrechtse binnenstad, in beeld gekomen.

Deze verdachte, een 40-jarige man uit Nieuwegein, is op vrijdag 24 oktober aangehouden. Vandaag is bekend geworden dat zijn DNA-profiel overeenkomt met dat van de man die de ‘Utrechtse serieaanrander’ is gaan heten.

De drie feiten die aan de voorheen onbekende dader werden toegeschreven zijn twee verkrachtingen op 14 juni 2013 in de Catharijnesteeg en 14 november 2013 in de Kerkstraat, en een aanranding op 19 juni 2014 op de Drift. Na het eerste incident startte de politie direct een grootschalig opsporingsonderzoek wat niet leidde tot de aanhouding van een verdachte. Het profiel van de dader kwam niet overeen met enig profiel in de Nederlandse DNA-databank. Evenmin bleek het profiel aanwezig in Antilliaanse DNA-databanken.

De officier van justitie vorderde in mei 2014 een DNA-verwantschapsonderzoek bij de rechter-commissaris. Op 23 oktober 2014 meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat er een aanwijzing was voor mogelijke verwantschap tussen de vermoedelijke dader van de drie zedendelicten en een 37-jarige man uit Utrecht, wiens profiel is opgenomen in de DNA-databank. De vermoedelijke dader zou mogelijk een broer zijn van deze 37-jarige man.

Op vrijdag 24 oktober in de namiddag werd de 40-jarige verdachteaangehouden. Op maandag 27 oktober is DNA-materiaal van hem afgenomen. Op dinsdag 28 oktober werd bekend dat zijn DNA-profiel overeenkomt met de DNA-sporen in de genoemde drie zedenzaken. Donderdag aanstaande wordt de verdachte voorgeleid voor de rechter-commissaris, die zal oordelen over de verlenging van zijn voorarrest.

Provincie:
Blik op 112: