woensdag, 16. juli 2014 - 16:12 Update: 16-07-2014 21:01

FNV waarschuwt voor mogelijk verlies 800 banen Kuwait Petroleum Europoort

Amsterdam

FNV Bondgenoten heeft vandaag een brief aan minister Kamp van Economische Zaken gestuurd om te waarschuwen voor een mogelijk verlies van 800 banen bij Kuwait Petroleum Europoort (KPE).

De vakbond vreest voor de continuïteit van de olieraffinaderij als door het bedrijf niet wordt geïnvesteerd. De bond wil dat minister Kamp, die in september naar Koeweit afreist, Koeweit op haar verantwoordelijkheid wijst.

Vakbond vreest voor continuiteit raffinaderij en baanverlies

In de Koeweitse pers wordt openlijk gespeculeerd over een sluiting of verkoop van KPE, dat onderdeel is van een Koeweits staatsbedrijf. Door forse overcapaciteit op de huidige Europese raffinaderij markt is verkoop niet waarschijnlijk. Vanwege de ideale ligging van het Europoort gebied binnen Europa, is het mogelijk om van KPE een rendabele onderneming te maken. Mits er wordt geïnvesteerd.

'Kamp moet Koeweit op haar verantwoordelijkheid aanspreken'

Egbert Schellenberg, bestuurder FNV Industrie: "Het is al tien jaar bekend dat forse investeringen noodzakelijk zijn, maar deze worden telkens door KPE op de lange baan geschoven. In 2006 wilde Lukoil de raffinaderij kopen voor 1 miljard dollar om er vervolgens nog 2 miljard in te investeren. Koeweit heeft de verkoop gefrustreerd en daarmee een gezonde toekomst voor het bedrijf. We doen daarom een dringend beroep op minister Kamp om Koeweit aan te spreken op haar morele verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van KPE."

Als niet wordt geïnvesteerd staan zeker 800 banen op de tocht: van zowel vaste als ingeleende werknemers.

Koopkracht en echte banen

De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en échte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel  inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren. Kijk voor meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl