donderdag, 6. februari 2014 - 16:20 Update: 03-07-2014 0:43

GBL-handelaar op internet aangehouden

Foto van lab-opstelling | Sxc
Foto: SXC
Foto van lab-opstelling | Sxc
Foto: SXC
Arnhem

De politie heeft donderdag de eigenaar aangehouden van een webwinkel die handelt in de drugsgrondstof GBL. De 39-jarige man uit Arnhem wordt verdacht van het plegen van strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van de harddrug GHB.

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben afgelopen september een indringende waarschuwing gestuurd naar 22 webwinkels die handelden GBL. De eigenaars van deze webshops zijn erop gewezen dat GBL de belangrijkste grondstof is voor de populaire drug GHB, die in 2012 op lijst I van de Opiumwet is geplaatst. Handelaren in de grondstof GBL lopen daardoor het risico zich schuldig te maken aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal 6 jaar.

Reinigingsmiddel
Vrijwel alle aangeschreven aanbieders hebben hun handel afgelopen najaar gestaakt. Eén van de 22 online GBL-shops bleef de drugsgrondstof aanbieden, via twee verschillende webadressen. De grondstof voor GHB werd daar aangeprezen als reinigingsmiddel.

De 39-jarige eigenaar bleef zijn webhandel ook ruimschoots bevoorraden. De politie heeft halverwege december in Rotterdam een partij van 1600 liter GBL in beslag genomen die was bestemd voor de webwinkel van de verdachte. Begin dit jaar werd in Veghel nog eens 1600 liter GBL in beslag genomen. Beide partijen van de drugsgrondstof zijn inmiddels vernietigd.

Provincie:
Tag(s):