donderdag, 10. juli 2014 - 13:51 Update: 10-07-2014 14:25

Greenpeace krijgt geen straf voor onbruikbaar maken van tankstations Shell

greenpeace, straf, tanksstations, Shell, actie
Foto: Archief EHF
Amsterdam-Den Haag

Greenpeace krijgt geen straf voor het onbruikbaar maken van tientallen tankstations van Shell in Nederland.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde donderdag dat de actie, waarbij in september 2012 zeventig tankstations van Shell werden geblokkeerd  dusdanig was voorbereid dat de 18 actievoerders hiervoor geen straf verdienen. Dit melden het gerechtshof in Den Haag en Greenpeace donderdag.

De actievoerders blokkeerden de tankstations door de vulpistolen am elkaar te binden. Volgens het hof is milieuorganisatie Greenpeace wel schuldig. Tenslotte hadden ze ook andere middelen kunnen kiezen om hun doel te bereiken. Maar het hof besloot tot een rechterlijk pardon over te gaan omdat de actievoerders hun protest goed hadden voorbereid en daarbij de (brand)veiligheid goed in acht hadden genomen. Ook woog het hof mee dat Greenpeace de schade inmiddels had vergoed. Het Openbaar Ministerie had nog een schadevergoeding van 1000 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De actie van Greenpeace was opgezet als protest tegen de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. Volgens Greenpeace ziet Shell in de smeltende ijskap een kans om toegang te krijgen tot olievoorraden bij de Noordpool. De kans op een olieramp door lekkage in het onherbergzame gebied is echter groot. Adequate middelen om in het Noordpoolgebied een olielek te stoppen of op te ruimen zijn niet voor handen. Greenpeace wil dat het gebied wordt uitgeroepen tot natuurreservaat, net zoals de Zuidpool die al sinds 1998 beschermd wordt. Dit schrijft de milieuorganisatie op haar site.

Nu, bijna twee jaar later,  is Shell nog altijd bereid een olieramp te riskeren om ons van olie te voorzien. Dat is volgens Greenpeace ontoelaatbaar. Greenpeace zal blijven strijden voor bescherming van dit unieke natuurgebied. ‘Zolang Shell doorgaat met het uitknijpen van de aarde blijf ik hiertegen protesteren’, zegt Caco Verhees, een van de actievoerders. ‘Shell is het contact met de natuur volledig kwijt, en zoals de Indiase denker Jiddu Krishnamurti zei: “Als je het contact met de natuur verliest, verlies je het contact met de mensheid.” Het is helemaal niet nodig de natuur te vernietigen voor energie: zon en wind is overal beschikbaar.’