vrijdag, 10. oktober 2014 - 22:05 Update: 10-10-2014 23:42

Nobelprijswinnaars gaan samenwerken om te zorgen dat alle kinderen volwaardig onderwijs krijgen

Malala zeer vereerd met Nobelprijs voor de Vrede
Foto: Nobelstichting

Het Pakistaanse meisje en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai voelt zich vereerd met de Nobelprijs voor de Vrede.

Zij kreeg die vrijdag toegekend samen met de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi. In een reactie liet zij weten: 'De prijs is voor mij een aanmoediging om door te gaan.' Dit schrijft de NOS vrijdag. De twee zijn onderscheiden voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.

Malala die in Groot-Brittannië woont is met haar 17 jaar de jongste winnaar ooit en ook de eerste Pakistaan die een Nobelprijs krijgt. Ze onderhield op de website van de BBC een weblog  waarin ze onder andere schreef over de gewelddadigheden van de Taliban. In 2012 werd ze beschoten door militanten, waarbij een kogel achter in haar hoofd bleef zitten. De kogel moest in een Pakistaans ziekenhuis worden verwijderd. Het gezin Yousafzai verhuisde later naar Groot-Brittannië waar Malala verder kon herstellen.

Malala kreeg de Nobelprijs uitgereikt tijdens haar scheikundeles. In de media zegt ze: 'Ik was ervan overtuigd dat ik de prijs niet zou krijgen, totdat een lerares de klas binnenkwam en zei dat ze me iets belangrijks moest vertellen. Ik was totaal verrast.' Ze is vooral haar familie en in het bijzonder haar vader dankbaar voor de steun die ze krijgt bij haar strijd om alle kinderen naar school te laten gaan. Malala: Ik ben vooral mijn vader dankbaar, omdat hij mijn vleugels niet heeft gekortwiekt, maar mij in plaats daarvan heeft laten vliegen'.

Met haar medeprijswinnaar de 60-jarige Kailash Satyharthi, heeft ze inmiddels per telefoon contact gehad. Ze hebben afgesproken dat ze gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat alle kinderen volwaardig onderwijs krijgen, zo schrijft de NOS.

Categorie:
Tag(s):