dinsdag, 1. april 2014 - 14:18 Update: 03-07-2014 0:39

OM eist 9 jaar cel voor overval op juwelier

Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Voor het oog van winkelend publiek wordt op 3 april 2013, zo tegen half vier in de middag, een overval gepleegd op juwelier De Vries in het Grootwinkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. Er wordt grof geweld gebruikt en de overvallers gaan er met een flinke buit vandoor. Vandaag eiste de officier van justitie celstraffen van negen jaar tegen de twee verdachten van 21 en 22 jaar.

Op de bewuste dag bedreigden de twee overvallers de juwelier met een wapen, ze beukten drie vitrines kapot en spoten de juwelier traangas in de ogen. De toegesnelde beveiliger van het winkelcentrum werd hierbij ook met een wapen bedreigd en een toevallige getuige die achter de overvallers aanging, werd voor de ogen van een kind in zijn been geschoten. Met een flinke hoeveelheid sieraden gingen ze er op hun scooter vandoor.

Er volgde een wilde rit waarbij de mannen stukken plastic van de scooter en een petje onderweg verloren. Dankzij vele getuigenverklaringen werd het adres waar de jongens naar toe waren gereden ook snel duidelijk. De twee mannen hielden zich tot laat ind e avond schuil bij bevriende buren. Dankzij DNA-onderzoek aan de scooter en aan de overvalkleding en ander technisch onderzoek, camerabeelden, een verklaring van de buren en tapgesprekken komt de officier van justitie tot wettig en overtuigend bewijs. De verklaring van een anoniem gebleven getuige, die de jongens heeft herkend als de overvallers, maakt het bewijs extra sterk. Niet alleen hebben ze de overval gepleegd, ook hebben ze zich schuldig gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door op een getuige te schieten.

De twee verdachten mogen dan nog jong zijn, "ze manifesteren zich als volwassen, verharde criminelen, met een omvangrijk strafblad en zonder mededogen", aldus de officier van justitie. "Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat de verdachten zich, na hun detentie, zullen onthouden van het plegen van dergelijke zware feiten". Om de maatschappij tegen hen te beschermen en om recht te doen aan de ernst van de gepleegde feiten, eiste ze voor beiden een celstraf van negen jaar. Ook moeten ze de schade vergoeden aan de juwelier en het geld dat ze vermoedelijk hebben verdiend met de overval teruggeven.

Provincie:
Tag(s):