dinsdag, 10. juni 2014 - 15:15 Update: 03-07-2014 0:35

Politie waarschuwt Nederland voor paardenbeul

foto van paarden | fbf
Foto: fbf
Driebergen

Dinsdagavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan een reeks ernstige mishandelingen van paarden. Tot nu zijn bij de politie ongeveer zestig zware mishandelingen bekend, waarvan veertig met dezelfde werkwijze.

Sinds een jaar loopt er een onderzoek naar paardenmishandelingen die verband met elkaar lijken te hebben. In zo'n 40 gevallen zijn vooral merries van achteren met een scherp voorwerp mishandeld. Er is eén drachtige merrie overleden; gelukkig hebben de andere dieren de gruwelijkheden overleefd. De politie gaat er niet vanuit dat alle mishandelingen door dezelfde dader zijn gepleegd.

Locaties
De mishandelingen deden zich in het hele land voor: van Noord-Holland tot Limburg. Maar ook in Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Utrecht. Er zijn zelfs incidenten bekend in de grensstreken met Duitsland en België. Het overkomt niet alleen paarden die in de wei staan maar ook dieren die binnen stonden, op stal of in de manege, en die daar zijn aangevallen. De politie vermoedt dat alle locaties zorgvuldig zijn uitgekozen. Waarschijnlijk zijn ze geobserveerd en erop geselecteerd om gemakkelijk ongezien weg te komen. Bijvoorbeeld via een fietspad.

Paardeneigenaren
De politie adviseert paardeneigenaren alert te zijn. Als er verwondingen aan bijvoorbeeld de achterkant van het paard worden geconstateerd dan is het belangrijk om, nadat de dierenarts is ingelicht, ook de politie te waarschuwen zodat die bewijsmateriaal kan veiligstellen. Een advies aan paardeneigenaren is om foto's te maken van de aangetroffen situatie.

Provincie:
Tag(s):