zaterdag, 4. oktober 2014 - 11:00 Update: 04-10-2014 20:31

Rechercheur sluit uit dat Kris en Lisanne verdwaald zouden zijn.

Kris en Lisanne niet verdwaald. Raadsel rond mobiele telefoons

De twee vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon die in april van dit jaar in Panama verdwenen zijn, zijn niet omgekomen doordat ze zijn verdwaald.

De telefoon van een van de vrouwen is mogelijk na hun verdwijning nog door een onbekende persoon gebruikt. Dit meldt de Telegraaf zaterdag. De krant heeft inzage gekregen in het onderzoeksrapport van het Nederlands gerechtelijk laboratorium NFI.

Niet verdwaald
Ook particulier rechercheur Dick Steffens die de familie Kremers bijstaat zegt op basis van onder meer de gegevens van de gevonden telefoons dat de vrouwen niet zijn verdwaald. 'Dat is uitgesloten'.

Noodoproepen
Op de dag dat de vrouwen voor het laatst zijn gezien, 1 april, hebben zij 's middags al twee keer een noodoproep gedaan, zo blijkt uit de telefoongegevens. Ook op 2 en 3 april wordt nog eens vijf keer gebeld naar de noodnummers 112 en 911. De telefoons hadden echter geen bereik en Kremers en Froon kregen niemand te spreken.

De krant schrijft verder dat  uit het NFI-rapport blijkt dat de telefoon van Kris nog dagen aanbleef en tot 5 april een paar keer is aangezet door een inlogcode en sim-pincode in te toetsten. Maar vanaf 5 april wordt de iPhone vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De onderzoekers concluderen daaruit dat er mogelijk een derde bij betrokken was.

90 foto's
Op de camera zijn ook foto's teruggevonden. Een week na de verdwijning  van de vrouwen zouden nog negentig foto's zijn gemaakt met de camera.  Daarop staan beelden van een rotswand en takken in het donker. De laatste zeventig fotobestanden 'lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie'. Dick Steffens zegt hierover: 'Een verklaring voor die foto’s zou kunnen zijn dat de vrouwen daar opgesloten hebben gezeten.'

De Panamese autoriteiten spraken trouwens al in het rechtshulpverzoek van juni aan de Nederlandse autoriteiten van 'de vermoedelijke vrijheidsberoving' van de vrouwen.