donderdag, 16. januari 2014 - 22:13 Update: 03-07-2014 0:44

RVD laat geen journalisten toe bij nieuwjaarsborrel Willem-Alexander

Foto van Willem-Alexander | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren (NGH) maakt zich 'veel zorgen' over het feit dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geen journalisten toeliet bij de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Volgens het Genootschap van Hoofdredacteuren schaadt de voorlichtingsdienst hiermee de belangen van de vrije pers. Dit schrijft het Genootschap, waarin de belangrijkste Nederlandse media zijn vertegenwoordigd, in een brandbrief, zo melden verschillende media donderdag.  De RVD liet geen jounalisten toe, maar maakte zelf een videoreportage en zette het filmpje op YouTube.

De voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren Pieter Sijpersma en secretaris Marcel Gelauff schrijven in de donderdag verstuurde brief: 'Wij hebben met veel zorg kennis genomen van het persbeleid. Deze vorm vinden wij niet passen in een open democratische samenleving, waar als vanzelfsprekend de pers alle ruimte krijgt zijn functie uit te oefenen en dus zijn eigen selectie en journalistieke keuzes kan maken.  En ook: 'In onze constitutionele monarchie is transparantie en vrijheid voor de pers van onschatbare waarde. Hierin past geen persbeleid waarin de staat zelf selecteert en beelden distribueert.' Tevens wijst het Genootschap op het gecancelde persgesprek tijdens het koninklijk bezoek aan de Antillen. Er mochten toen alleen vragen gesteld worden door een paar journalisten die door de RVD geselecteerd waren. Het Genootschap vraagt zich af of dat toen mogelijk al een uiting was van een veranderd persbeleid.

De actie van de RVS kreeg ook van verschillende journalisten felle kritiek. Zo twitterde Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters: 'Slechte ontwikkeling als de rijksoverheid journalisten niet toelaat bij een evenement en vervolgens zelf 'journalistiek' verslag gaat doen.'  Zijn collega, politiek journalist Jos Heymans, had het  op Twitter over een 'Noord-Koreaanse nieuwsvoorziening'. En royalty-journalist Hans Jacobs vraagt zich op Twitter af wat de volgende stap wordt: 'Het wekelijkse gesprek met de minister-president, gehouden door een medewerker van de RVD?' RTL besloot het filmpje van de RVD niet te gebruiken. Peters schrijft op zijn blog: 'We mogen het filmpje wel gebruiken voor onze site en uitzendingen. RTL als een soort verlengstuk van de RVD, dacht het niet.

Maar volgens de RVD is er juist sprake van 'meer openheid'. De media mochten voorheen ook alleen de aankomst van de gasten filmen. Wat er binnen gebeurt, is geheim. 'Aanwezigheid van de pers tast het karakter van de nieuwjaarsreceptie aan', aldus de RVD.

Provincie: