woensdag, 3. juni 2015 - 10:14

FNV: maatschappelijk verantwoord ondernemen voorwaarde voor staatsdeelname​

voorwaarde voor staatsdeelname​
Foto: fbf
Amsterdam/Den Haag

De overheid moet maatschappelijk verantwoord ondernemen als voorwaarde stellen voor staatsdeelnemingen, zoals bij Schiphol. Dat schrijft de FNV in een brief aan Kamerleden die op 3 juni hierover gaan spreken in de Commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Coen van der Veer, van het dagelijks bestuur van de FNV: "Op dit moment gelden voor staatsdeelnemingen geen inhoudelijke eisen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar helaas gedragen veel bedrijven zich niet als vanzelf netjes. Wij vinden dat de overheid zelf actief maatschappelijk verantwoord ondernemen als een voorwaarde moet stellen."

Schiphol als voorbeeld

Een belangrijke staatsdeelneming is luchthaven Schiphol, waar 64.000 mensen werken. Van der Veer: "Helaas is Schiphol internationaal gezien kampioen uitbesteden en marktwerking en heeft ze zelf maar tweeduizend werknemers in dienst. Echte banen zijn belangrijk voor mensen die zo loyaal keihard werken voor een mooi bedrijf. Volgens de FNV moeten staatsdeelnemingen in hun mvo ook verantwoordelijkheid nemen voor activiteiten die ze niet zelf uitvoeren, maar waarover ze wel een substantiële controle uitoefenen."

Geen eisen mvo-beleid

Uit gegevens van de OESO (de organisatie voor economische samenwerking in europa) blijkt dat de Nederlandse overheid geen eisen stelt aan de inhoud van het mvo-beleid. In de praktijk betekent dit dat staatsdeelnemingen als Schiphol geen rekening hoeven te houden met mvo. van der Veer: "Het maatschappelijk verantwoord ondernemen zou moeten voldoen aan de richtlijnen van de OESO en beginselen van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Bovendien zouden de regels moeten gelden in de hele keten, dus van de bagageverwerking tot de luchtverkeersleiding, als we Schiphol even als voorbeeld gebruiken."

Ophef

In april 2015 ontstond er ophef over de bonus van bijna vier ton van de topman van Schiphol Jos Nijhuis. "Als van Schipholwerkers wordt verwacht dat ze elk jaar weer inleveren is het niet te verkopen dat een topman zo'n enorme bonus krijgt. De FNV vindt dit soort bonussen een slechte zaak. Voor zover staatsdeelnemingen toch bonussen uitbetalen, zou mvo een belangrijk onderdeel moeten zijn van de criteria”, aldus Coen van der Veer.