woensdag, 9. september 2015 - 12:02 Update: 09-09-2015 12:06

Opnieuw fout hout bij Nederlandse bedrijven

Opnieuw fout hout bij Nederlandse bedrijven
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Bij minstens zeven Nederlandse bedrijven ligt fout hout afkomstig van een houthandelaar in Kameroen die betrokken is bij illegale praktijken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace. De milieuorganisatie roept staatssecretaris Dijksma op de handhaving van de Europese Houtverordening – die de import van illegaal hout verbiedt – op te schroeven.

“De autoriteiten zijn veel te soft richting de houtindustrie. De wet bestaat ruim twee jaar. Houtimporteurs weten dondersgoed welke verplichtingen ze hebben, toch blijven we keer op keer fout hout vinden bij bedrijven. Fout hout moet nu echt van de markt geweerd worden: geen schriftelijke waarschuwingen meer, maar straffen!”, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace.

Zeven bedrijven betrokken

In 2015 heeft Greenpeace het foute hout gevonden bij Hupkes Houthandel te Dieren, Felix Clercx te Helmond, Global Wood Import te Hengelo, LTL Woodproducts te Vianen, Hoogendoorn Hout te Reeuwijk, H.C. de Goederen te Linschoten en Houthandel Van Der Stadt te Zaandam. Het is onbekend of deze bedrijven het hout direct hebben geïmporteerd uit Kameroen – waardoor ze juridisch aansprakelijk zijn – of hebben afgenomen van een andere verantwoordelijke Europese importeur. “Greenpeace is de slappe houding van de wetshandhaver zat. Wij wijzen opnieuw aan waar het dubieuze hout ligt. Wederom ligt de bal bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die moet uitzoeken welke bedrijven verantwoordelijk zijn voor de import van dit hout en overtreders van de wet hard aanpakken.”

Fout hout uit Kameroen

Het aangetroffen hout komt uit Kameroen en is afkomstig van de omstreden houthandelaar CCT, die hout afneemt van bedrijven betrokken bij illegale houtkap. Vanwege de omvangrijke illegale houtkap, hoge corruptie en zwakke controlesystemen in Kameroen is de kans op illegaliteit bij dit hout volgens Greenpeace te groot. De organisatie wil dat de NVWA het hout in beslag neemt, onderzoek instelt en de overtreders straft. Daarnaast moeten houtimporteurs hun lopende contracten met CCT opzeggen en overig Kameroens hout classificeren als ‘high risk’, totdat de legaliteit van dit hout op een betrouwbare manier kan worden aangetoond.

Europese Houtwet

Sinds de invoering van de Europese Houtverordening (EUTR) in 2013 is het importeren van illegaal hout verboden. Houtimporteurs zijn verplicht maatregelen te nemen om de kans op illegaal hout verwaarloosbaar klein te maken. De NVWA moet de wet handhaven. Greenpeace heeft voor 16 bedrijven handhavingsverzoeken ingediend, voor enkele bedrijven zelfs meerdere keren. Ook lopen er aangiftes bij de politie en het Openbaar Ministerie. Tot groot ongenoegen van de milieuorganisatie heeft de NVWA – ondanks geconstateerde overtredingen – tot op heden geen enkel bedrijf bestraft.

Ontbossing

Kameroen heeft zo’n 20 miljoen hectare oerwoud. De wereldvoedselorganisatie FAO schat de ontbossing op gemiddeld 1 procent per jaar. In de periode 2000-2010 is de grootte van het oerwoud afgenomen van 22 miljoen hectare naar 20 miljoen hectare. De verwachting is dat ontbossing de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. Kameroen heeft de komende jaren veel infrastructurele ontwikkelingen, palmolie- en rubberplantages en oliewinning gepland in gebieden die nu nog dichtbebost zijn, vaak het thuis van veel bedreigde diersoorten.

Op donderdag 10 september vindt in De Balie in Amsterdam het debat 'Fout hout, van oerwoud naar Nederland' plaats waar deze case besproken zal worden.