donderdag, 22. januari 2015 - 11:43

Nieuwe genen ontdekt die de hersenstructuur beïnvloeden

Foto van hersenen
Amsterdam

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft vijf nieuwe genetische varianten ontdekt die van invloed zijn op de anatomie van het brein.

Zij publiceren hierover in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Nature. Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband van bijna 300 wetenschappers verbonden aan 193 instituten wereldwijd. De VU werd in deze groep onderzoekers vertegenwoordigd door hoogleraren Dorret Boomsma en Eco de Geus, en MRI-onderzoekers Anouk den Braber en Dennis van ’t Ent, verbonden aan het Nederlands tweelingen Register (NTR) in Amsterdam.

Vijf genetische varianten van invloed op dieper gelegen gebieden in het brein

Resultaten van het onderzoek naar genetische informatie en MRI hersenscans van meer dan 30.000 personen hebben geleid tot de ontdekking van deze nieuwe genen. VU-onderzoeker en MRI-expert Van ’t Ent licht toe: “In deze studie hebben we vijf genetische varianten ontdekt die van invloed zijn op het volume van dieper gelegen gebieden in het brein, de zogenaamde subcorticale structuren. Die hersenstructuren zijn onder andere betrokken bij leren en geheugen, bewegingscontrole en motivatie.”

Nieuwe inzichten in oorzaken individuele verschillen

De resultaten bevestigen en bouwen voort op eerder onderzoek van het NTR waarin onderzoekers aantonen dat hersenstructuur beïnvloed wordt door erfelijke aanleg. “Dit geeft ons belangrijke nieuwe inzichten in de oorzaken van individuele verschillen in hersenontwikkeling. Ons genoom speelt daarin een zeer prominente rol. Identificatie van genetische varianten leert ons ook meer over de biologische processen die ten grondslag liggen aan abnormale ontwikkeling van hersengebieden, die kan leiden tot verschillende neuro-psychiatrische aandoeningen”, aldus Van ’t Ent.

Nederlands Tweelingen Register (NTR)

Het NTR werd op 1 februari 1987 opgericht door VU-hoogleraar Dorret Boomsma ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. In het register staat een groot aantal gezinnen met jonge twee-, drie en vierlingen ingeschreven, samen met duizenden volwassen meerlingen en hun familieleden. Alle deelnemers doen mee aan langlopend onderzoek, in totaal meer dan 175.000 personen, waarvan ruim 87.000 zelf deel zijn van een meerling. Het NTR onderzoekt de bijdrage van erfelijke aanleg aan persoonlijkheid, groei, ontwikkeling, ziekte en risicofactoren voor bepaalde ziektes. Dat gebeurt in de eerste plaats door informatie van meerlingfamilies te relateren aan de biologische verwantschap, maar daarnaast in toenemende mate –zoals in het Nature paper- in genetisch associatie onderzoek met DNA-varianten.

Categorie:
Tag(s):