donderdag, 16. april 2015 - 11:16 Update: 16-04-2015 12:06

Risico op nieuwe financiële crisis toegenomen

Risico op nieuwe financiële crisis toegenomen
Brussel/Amsterdam

In de afgelopen maanden heeft het mondiale financiële systeem toch weer aan stabiliteit ingeboet. Hierdoor zijn de risico's op een nieuwe crisis weer toegenomen.

Zo is de omvang van slechte leningen op de balans van banken in de Eurozone gestegen tot 900 miljard euro. Daarnaast leiden de stijgende dollarkoers en de dalende olieprijs tot grote problemen bij een deel van de opkomende landen. Dit schrijven de Belgische krant De Morgen en de Volkskrant donderdag.

Omdat beleggers veiligheid zoeken en rendement willen hebben, verdwijnt er opnieuw veel kapitaal naar de VS. landen als Turkije, Brazilië en Indonesië zien miljarden wegvloeien waardoor de koers van hun valuta onder grote druk komt te staan. 

Daarbij komt dat de extreem lage rente, soms zelfs de negatieve rente, de solvabiliteit van levensverzekeraars ondermijnt. Alleen levensverzekeraars in Europa hebben naar schatting 4.400 miljard euro aan kapitaal onder beheer. Bij de huidige rentestand kan een kwart van hen niet meer aan toekomstige verplichtingen aan de verzekerden voldoen, wat een enorme weerslag kan hebben op de rest van de financiële markten. Dit is één van de vervelende neveneffecten van het kwantitatieve verruimingsbeleid van de centrale banken zoals de ECB.

En voor veel opkomende landen is het stimuleringsbeleid heel ongunstig. In deze landen hebben bedrijven veel geld voor nieuwe investeringen in bijvoorbeeld grondstofwinning geleend in dollars. Voor deze bedrijven dreigen grote problemen. Enerzijds drukken de leningen zwaarder op de bedrijven door de stijging van de dollarkoers, anderzijds krijgen zij minder geld voor grondstoffen. Als bedrijven de kredieten niet meer kunnen aflossen, slepen zij banken in hun val mee. Het IMF spreekt van dollarstress.