woensdag, 27. juli 2011 - 12:29

Ruim 800 deelnemers tijdens Sneekweek

Sneek

Aan de Sneekweek, welke op de eerste zaterdag van augustus begint, zullen dit jaar ruim 800 Sneekweek-deelnemers meedoen. Traditioneel wordt 'het' Friese zeilevenement op de vrijdagavond geopend met een vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegenwoordigd.

Voorafgaand aan deze festiviteiten en de officiële opening wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sneek en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van Sneek in het bijzonder.

Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.

De Sneekweek heeft dit jaar concurrentie van het wereldkampioenschap Splash dat vrijwel gelijktijdig in Tsjechië wordt gehouden. De Splash is traditiegetrouw de grootste leverancier met rond de 120 deelnemende boten. Nu staan er 55 ingeschreven voor deze 76ste Sneekweek. “Wat ook deelnemers scheelt”, zegt Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek, “is dat de Sneekweek echt midden in de vakantie valt. Het kan niet beroerder. Verder heb je natuurlijk de tendens dat er een verminderde belangstelling is voor het wedstrijdzeilen. Alle grote evenementen trekken jaarlijks minder deelnemers. Met al deze factoren bij elkaar opgeteld was ik al blij geweest met 750 deelnemers. Nu we misschien een kleine 850 halen en eigenlijk dus stabiliseren, zeg ik dikke strik er omheen.”

De Finn-jol die in 2010 na jaren van afwezigheid met 15 boten was vertegenwoordigd, kent dit jaar 24 deelnemers. De Randmeer brengt 43 boten aan de start, de Olympiajol 49 en de Valk en de Pampus komen met rond de 60. De organiserende Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het jeugdzeilen. Elke woensdagavond worden er trainingen aan deze groep gegeven en zijn er vijftien Optimisten aangeschaft. Dit heeft geresulteerd in 48 deelnemende Flitsen en 66 Optimisten. Van der Zee: “We hebben een geweldige instroom vanuit het Schoolzeilen. Elke woensdagavond zijn er zestig kinderen. De jeugd is onze toekomst. Dat is ook de reden dat we zelf Optimisten hebben aangeschaft.” Nieuw dit jaar is de Wayfarer die met vijftien boten meedoet. De zwaardboot is al in 1957 ontworpen door Ian Proctor en later gemodificeerd door Phil Morrison. De tweemansboot met zelflozende kuip, heeft een spinnaker, meet 4,83 bij 1,86 meter en voert 13 m² zeil.

In totaal zijn er 39 starts per dag. De eerste is die van de Laser om 10.00 uur ’s morgens en de Pampus is ’s middags om 13.50 uur als laatste aan de beurt. Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17.00 uur nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. Het Friese team bestaat uit Jilko Andringa, Bart la Grouw, Harry Amsterdam, Arjen Snoekc en Henk Bergsma. De leden van het Hollandse team zijn Peter Bijlard, Max Blom, Peter Peet, Hans van Drunen en Manfred van Munster. De Hollanders verdedigen een 2-1 voorsprong. Op Hardzeildag (woensdag) rond 16.00 uur is er als extra een wedstrijd voor Friese Jachten, Boeiers en Tjotters.
Provincie:
Tag(s):