vrijdag, 5. augustus 2011 - 12:37

Bronwater niet beter dan kraanwater

Den Haag

De bron waar het grootste Nederlandse drinkwaterbedrijf, Vitens, zijn kraanwater uit te grond pompt, ligt op een steenworp afstand van de bron waar Sourcy zijn flessen mee vult. ...

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond zijn er tussen de zogenaamde bronwaters in flesjes en kraanwater nauwelijks verschillen. Het grootste verschil zit hem echter in de prijs. Kraanwater is 1000 maal goedkoper dan waterflesjes. Daarnaast zijn de flesjes ook nog eens belastend voor het milieu.

De wet
Zowel mineraal- als bronwater mag uitsluitend worden geput uit een door het ministerie van Volksgezondheid erkende waterbron. Daarvan zijn er 23 in Nederland: 10 voor mineraalwater en 13 voor bronwater. Zij bevinden zich vooral in het oosten en zuiden van het land.

Mineraalwater moet direct bij de bron worden gebotteld. Voor bronwater geldt dat voorschrift niet. Ook het Nederlandse leidingwater is voor tweederde deel afkomstig uit – al dan niet erkende – bronwaterbronnen. Niet-erkende bronnen bevinden zich vaak in de onmiddellijke nabijheid van een erkende bron en putten uit dezelfde waterlagen. Veel leidingwater heeft dan ook precies dezelfde kwaliteit als bronwater. Zo wordt het Tilburgse leidingwater geput vlakbij de bron van het flessenwater Prise d’Eau (Frans voor ‘waterinname’); en het leidingwater van Annen (Drenthe) vlakbij de bron van Anl’eau.

1000 keer duurder
De merknaam Source d’Eureau, bron van euro’s, zou zeker zo toepasselijk zijn, want bronwater in de fles is 100 tot 1000 keer duurder dan bronwater uit de kraan.

Gezondheid
Uit de test van de Consumentenbond blijkt tevens dat veel mineraalwater niet voldoen aan de kwaliteiten waar drinkwater aan moet voldoen. Sommige merken bevatten volgens het onderzoek te veel zout en magnesium. Een teveel aan magnesium kan leiden tot darmklachten en diarree, aldus het Voedingscentrum.
Provincie:
Tag(s):