zaterdag, 24. september 2011 - 7:53

Explosie in Zeeland niet door WO II-projectiel

Ritthem

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) is na uitgebreid onderzoek op het strand tot de conclusie gekomen dat de caisson niet door een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing is gekomen.

Er zijn geen sporen gevonden die erop duiden dat een onopgemerkt Duits oorlogsexplosief de ontploffing heeft veroorzaakt. Ook zijn er geen andere mogelijk gevaarlijke projectielen rond het caisson aangetroffen.
Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat het verdere onderzoek naar de explosie nu weer door politie Zeeland zal worden gedaan.

De gemeente Vlissingen heeft het gebied rond de ontplofte caisson weer vrijgegeven.

Krater
Op het strand bij het Zeeuwse Ritthem vond de politie zaterdagochtend een krater. De krater was ontstaan door het laten ontploffen van een betonnen caisson. Deze ontploffing veroorzaakte de harde knal die vrijdagavond in delen van Zeeland is gehoord.

De brokstukken lagen op meer dan 100 meter van de krater vandaan. Een woordvoerster van politie liet weten dat er zelfs brokstukken met metaal achter de dijk lagen. Van een boerderij vlak achter de dijk waren door de harde knal alle ramen eruit gesprongen.

Aanvankelijk lagen er op het strand drie caissons. Twee zijn er nog steeds helemaal in tact, de derde lag in grote brokken van gewapend beton over het strand verspreid. De Technische Recherche deed onderzoek op het strand naar de oorzaak van de ontploffing. Onduidelijk was nog of het caisson door iets van buitenaf was ontploft, of anders van binnenuit. Omdat de caissons vroeger als verdedigingswerk werden gebruikt, werd ook onderzocht of er mogelijk toch iets uit de Tweede Wereldoorlog lag. Volgens de politie was het wel bekend dat er munitie lag opgeslagen, maar over mogelijke bommen was niets bekend.

Harde knal
Vrijdagavond omstreeks 22.00 uur werd een deel van Walcheren en Zuid-Beveland opgeschrikt door een harde knal. Binnen een mum van tijd stroomden de meldingen binnen bij de Gezamenlijke Meldkamer Zeeland en stond de telefoon lange tijd roodgloeiend, aldus een woordvoerder van de politie.

Verreweg de meeste meldingen kwamen uit Oost-Souburg, Middelburg en Ritthem. Mensen meldden dat zij enorm waren geschrokken van een hele harde knal.

De Zeeuwse politieagenten hebben het tussen 22.00 en 24.00 uur razend druk gehad met het nagaan van al die meldingen, omdat ook Politie Zeeland graag wilde weten wat nou de oorzaak was van die knal.

Onderzoek
Tegen 23.00 uur ontdekten agenten wat brokstukken in de nabijheid van het strandje in Ritthem. Omdat het donker was konden de agenten zelf niet goed bekijken of er ergens een explosie was geweest. Daarom is bijstand gevraagd van het KLPD. Zij zijn met een helikopter naar Zeeland gevlogen en hebben met infraroodapparatuur en een warmtekijker gezocht naar mogelijke hittebronnen en/of kraters die mogelijk zouden zijn ontstaan door de knal.

Amerikaanse satelliet
In eerste instantie werd gedacht dat de afgedankte Amerikaanse satelliet misschien in Zeeland was neergestort, maar die was tijdens de knal nog niet door de dampkring. Inmiddels heeft de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA bevestigd dat de Amerikaanse satelliet UARS zaterdag (Nederlandse tijd) is vergaan in de dampkring. NASA meldt ook via Twitter dat er mogelijk brokstukken in Canada zijn terechtgekomen, maar houdt wat dat betreft een flinke slag om de arm, zo blijkt uit de tweet.

Tegen 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag is de helikopter weer naar zijn thuisbasis gegaan. De piloten hebben niets aangetroffen dat wees op een explosie. (geen kraters bijvoorbeeld)

De agenten hebben wat van de aangetroffen brokstukken meegenomen voor onderzoek.

Omdat het zoeken naar 'een knal' erg lastig is en er bij de politie op dat moment geen meldingen van branden of ontploffingen bij bedrijven waren gedaan, is besloten dat de zoektocht bij daglicht zou worden voortgezet.
Provincie:
Tag(s):