maandag, 7. mei 2018 - 17:51 Update: 07-05-2018 18:01

Meer regie diabetespatiënten door project 'DWELL'

Meer regie diabetespatiënten door project 'DWELL'
Foto: Archief EHF
Breda

Vanaf 1 mei is het DWELL project gestart en betreft een samenwerking tussen Kinetic Analysis en het Amphia ziekenhuis in Breda. 'Het stimuleert mensen met diabetes type 2 gezonde keuzes te blijven maken en persoonlijke doelen te behalen. De fysieke gezondheid verbetert en de kwaliteit van leven stijgt met de patiënt aan het roer van zijn eigen gezondheid', zo meldt het Amphia maandag.

Actief worden en blijven in praktijk lastig

Mensen met diabetes hebben baat bij een gezonde levensstijl, zoals beweging en gezonde voeding. In de praktijk is het soms lastig om actief te worden en vooral te blijven. 

DWELL

Het project Diabetes en Wellbeing (DWELL) is een internationaal initiatief om diabetici te helpen omgaan met diabetes in hun dagelijks leven. In Nederland is het project opgezet als onderzoek in samenwerking tussen Kinetic Analysis en Amphia te Breda. Het volgt een aanpak waarbij de mens als geheel centraal staat. Een-op-een gesprekken zijn de basis van de persoonlijke trajecten. 

Zelfredzaamheid vergroten

Het doel is patiënten motiveren hun levensstijl te veranderen over een langere termijn in plaats van alleen het behandelen van de huidige medische conditie, wat momenteel vaak nog het geval is. Door de verbetering van de algehele gezondheid vergroot de zelfredzaamheid van de patiënten, wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

12 weken

De diabetes patiënten die worden behandeld in Amphia worden uitgenodigd deel te nemen aan het DWELL onderzoek. Zij zullen deelnemen aan een twaalf weken durend interventieprogramma. Dit programma bestaat uit activiteiten van verschillende partijen, zoals een yoga studio, een slaapcoach, en een kookstudio. Door de variatie aan activiteiten streven wij naar de ‘voor-ieder-wat-wils’ aanpak. 

Managen diabetes

In aanvulling op het twaalf weken programma wordt een keuzepallet met fysieke activiteiten, gezondere voeding en leefstijlveranderingen beschikbaar gesteld. Dit wordt weergegeven op een online platform waar patiënten en familieleden informatie kunnen vinden omtrent diabetes educatie, en bijvoorbeeld apps die de patiënten kunnen bijstaan in het managen van hun diabetes.

Bloedsuikerwaarden 

Na twaalf weken wordt gekeken in hoeverre de acties van invloed zijn geweest op de bloedsuikerwaarden, de mate waarin de patiënten hun diabetes onder controle hebben. Ook wordt onderzocht hoe het programma de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van de patiënten beïnvloed. Aan de hand van de gecombineerde resultaten van alle deelnemende landen wordt vervolgens een programma ontwikkeld, wat in de toekomst aangeboden kan worden als nieuwe standaard zorg in de behandeling en preventie van diabetes type 2. 

Internationale samenwerking

Het DWELL project is een samenwerkingsinitiatief tussen acht partijen in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Frankrijk. Het onderzoek gaat belangrijke data opleveren, wat inzicht zal geven in het effect van DWELL op de bloedwaarden en algehele gemoedstoestand van de deelnemers.

Categorie:
Provincie: