donderdag, 24. mei 2018 - 13:44

RIVM en VU onderzoeken verschillen tussen mannen en vrouwen in veroudering

RIVM en VU onderzoeken verschillen tussen mannen en vrouwen in veroudering
Foto: Archief EHF
De Bilt

Gezond ouder worden en tot op hoge leeftijd een zelfstandig leven leiden is niet vanzelfsprekend. In veel Westerse landen leven vrouwen langer dan mannen, maar met meer ongezonde levensjaren. Het is nog grotendeels onbekend wanneer verschillen tussen mannen en vrouwen in veroudering ontstaan en welke leefstijlfactoren daarbij een rol spelen. Het RIVM en de Vrije Universiteit (VU) gaan hier onderzoek naar doen.

Het onderzoek richt zich op verschillen tussen mannen en vrouwen in het fysiek, mentaal en cognitief functioneren bij het ouder worden. Ook wordt uitgezocht hoe leefstijlfactoren zoals roken, alcoholgebruik, bewegen, inactiviteit, voeding en slaap bijdragen aan deze verschillen. Voor het onderzoek worden gegevens gebruikt van twee langlopende verouderingsstudies: de Doetinchem Cohort Studie en de Longitudinal Aging Study Amsterdam. De resultaten zullen bijdragen aan kennis over het gezond(er) ouder worden van mannen en vrouwen.

Gezondheid vrouwen bevorderen

Ook focust het onderzoek op hoe met deze kennis de gezondheid van vrouwen bevorderd kan worden. In samenspraak met een groep vrouwen wordt onderzocht hoe de relevante leefstijlfactoren verbeterd kunnen worden en hoe preventieve maatregelen optimaal ingezet kunnen worden bij vrouwen. Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit het programma Gender en Gezondheid van ZonMw.

Categorie:
Provincie: