maandag, 4. juni 2018 - 16:00 Update: 04-06-2018 18:34

Spin-off Radboudumc haalt 4 miljoen op voor automatiseren lezen mammogrammen

Spin-off Radboudumc haalt 4 miljoen op voor automatiseren lezen mammogrammen
Foto: Universiteit Twente
Nijmegen

ScreenPoint Medical, een spin-off van het Radboudumc, heeft 4,3 miljoen euro opgehaald bij Siemens Healthineers en private investeerders. 'Daarmee kan het bedrijf het zelflerende computerprogramma Transpara, dat automatisch röntgenfoto’s van borsten beoordeelt op mogelijke tumoren, versneld naar de markt brengen', zo laat het Radboudumc maandagmiddag weten.

Spin-off

ScreenPoint Medical, een spin-off van het Radboudumc, ontwikkelt softwareprogramma’s die in staat zijn vroegtijdig borstkanker op te sporen in röntgenfoto’s van de borst (mammogrammen). Het bedrijf heeft 4.3 miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde om de marktintroductie en verdere ontwikkeling van zijn product te versnellen. De financiering werd geleid door Siemens Healthineers met extra participatie van private investeerders.

Automatische beoordeling 

Het product Transpara van ScreenPoint, dat is ontwikkeld op basis van Artificiële Intelligentie (AI) en een groot databestand van beelden, vergemakkelijkt en verbetert de beoordeling van mammogrammen. De prestaties van het AI-systeem zijn vergelijkbaar met beoordelingen door radiologen, en een recente studie toont aan dat radiologen die Transpara gebruiken meer tumoren opsporen. Gebruik van het systeem kan ook bijdragen aan een vermindering van de werklast van radiologen.

Tekort aan radiologen

'Het interpreteren van mammogrammen is een moeilijke en uitdagende taak binnen de radiologie', zegt Nico Karssemeijer, CEO van ScreenPoint, 'en op veel plaatsen bestaat een tekort aan radiologen die voldoende deskundig zijn op dit gebied. Bij een toenemend aantal gevallen van borstkanker per jaar zijn innovatieve oplossingen, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, bijzonder welkom om de goede kwaliteit van bevolkingsonderzoeken naar borstkanker te handhaven.'

Strategische samenwerking

De investering van Siemens Healthineers is het begin van een strategische samenwerking tussen de bedrijven op het gebied van de beeldvorming en biedt ScreenPoint de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in de richting van precisiegeneeskunde. Karssemeijer: 'Wij zijn enthousiast over de samenwerking met Siemens Healthineers en deze maakt een versnelde marktintroductie van Transpara mogelijk'.

Categorie:
Provincie: