dinsdag, 24. juli 2018 - 19:45 Update: 24-07-2018 20:08

Kans op smog door ozon

Kans op smog door ozon
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Vanaf vandaag, dinsdag 24 juli, tot en met vrijdag is er kans op smog door ozon. Dit meldt het RIVM dinsdag.

Luchtkwaliteit 'slecht'

'Vandaag zal lokaal de luchtkwaliteit "slecht" zijn in het midden en oosten van het land. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is', aldus het RIVM.

Toename luchtwegklachten

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Ozonverwachting voor komende dagen

Vanwege de aanhoudende tropische temperaturen nemen de ozonconcentraties de komende dagen in het gehele land toe. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit in grote delen van het land "slecht".

Weinig wind

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon

In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen gevoelige mensen klachten krijgen en waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht (’zeer slecht’ volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):