maandag, 17. juli 2017 - 9:13 Update: 17-07-2017 19:03

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen onthuld

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen onthuld
Foto: Screenshot NOS
Vijfhuizen

Maandagmiddag is in Vijfhuizen het Nationaal Monument MH17 onthuld. De onthulling stond in het teken dat het vandaag precies drie jaar geleden is dat het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne.

Het toestel was onderweg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Het is de grootste vliegramp in de Nederlandse geschiedenis.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openden maandagmiddag het Nationaal Monument MH17. Behalve nabestaanden uit Nederland kwamen er nabestaanden uit Nederland, Australië, Maleisië, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Indonesië, Filipijnen, Nieuw Zeeland en Canada. Ook waren Minister-President Mark Rutte, ambassadeurs van de grieving nations, Voorzitters Eerste en Tweede Kamer en minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie te gast. Er werden zo'n tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland verwacht. Het was een besloten bijeenkomst die live op de televisie door de NOS werd uitgezonden.

Omringd door 298 bomen werden de namen van de slachtoffers voorgelezen en luisterde men naar muziek en woorden van troost en bemoediging. Aansluitend bij de symboliek achter het monument, heeft de herdenking dit jaar het thema voortleven. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: