maandag, 17. juli 2017 - 14:52 Update: 17-07-2017 15:33

Vrouw (40) 'regelde' tegen betaling hogere plek op wachtlijst huurwoning

Vrouw (40) 'regelde' tegen betaling hogere plek op wachtlijst huurwoning
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

'Een 40-jarige vrouw uit Den Haag zou er onder meer voor gezorgd hebben dat tientallen mensen hoger op de wachtlijst voor een huurwoning kwamen', zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandagmiddag.

Vergoeding

De Inspectie SZW heeft in opdracht van het Functioneel Parket onlangs een doorzoeking verricht in de woning van de vrouw en in haar kantoor in Den Haag. De vrouw genoot aanzien onder meer door ervoor te zorgen dat inwoners hoger geplaatst werden op de wachtlijst voor een huurwoning bij Haagse corporaties, of dat het inkomen virtueel werd verhoogd zodat een hypotheek binnen bereik kwam. Zij regelde dit voor gemiddeld een paar honderd euro oplopend tot 2.500,- euro.

Vervalsen

Met het vervalsen van het zogenaamd GBA (Gemeentelijk basisadministratie) formulier kon men hoger op de wachtlijst voor een huurwoning van de woningcorporatie komen. Het vermoeden is dat niet alleen gebeurde voor woningen in Den Haag, maar ook elders in het land.

Inkomsten Belasting formulier vervalst

Om bijvoorbeeld een hogere hypotheek te krijgen gebruikte ze het zogenaamde IB (Inkomsten Belasting) formulieren van de Belastingdienst. Het inkomen werd, al naar gelang gewenst, op dit formulier verhoogd.

Doorzoeking woning

In het kader van het strafrechtelijke onderzoek is onder meer de woning doorzocht van de 40-jarige vrouw. Hoe hoog het wederrechtelijk verkregen voordeel is, is nog onduidelijk, maar zal vermoedelijk rond de 100.000,- euro zijn.

Categorie:
Provincie: