maandag, 2. oktober 2017 - 20:19

Luchtmachtmilitair geëerd voor verijdelen ontvoering

Luchtmachtmilitair geëerd voor verijdelen ontvoering
Foto: Defensie
Den Haag

Een man met een krijsend meisje onder zijn armen loopt naar een auto en zet het kind erin. Daarna rijdt hij weg bij een tuincentrum in Spijk, bij Gorinchem. Het speelt zich af voor de ogen van een luchtmachtkorporaal en zijn vrouw. Het stel grijpt in waardoor het kind uiteindelijk weer veilig in haar moeders armen belandt.

Dit gebeurde in juli, maar vandaag kreeg de militair voor zijn optreden de legpenning en het bijbehorende erekoord van de Koninklijke Luchtmacht. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reikte die uit in het ministerie van Defensie in Den Haag.

Achtervolging

De ontvoerder vertrok die julidag met het meisje vanaf het tuincentrum. De militair zag de moeder en opa van het kind het tuincentrum uitrennen. Ze schreeuwden dat het om een ontvoering ging. De korporaal zette gelijk de achtervolging in terwijl zijn vrouw 112 belde.

De militair van Vliegbasis Volkel volgde de ontvoerder via de A15 en de A27. De echtgenote van de korporaal hield ondertussen de politie op de hoogte. Dat leidde uiteindelijk er toe dat bij Werkendam 4 politiewagens de achtervolging overnamen. De ontvoerder werd gepakt.

De korporaal en zijn vrouw keerden terug naar het tuincentrum. Daar kreeg de militair een telefoontje van de politie. Het kind was terecht. De luchtmachter gaf het door aan de moeder en opa, die er ook nog steeds waren.