vrijdag, 6. oktober 2017 - 8:16 Update: 06-10-2017 15:15

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

Burgemeester Van der Laan overleden
Foto: Gem. Amsterdam
Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan is donderdagavond op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd. Vorig jaar begon hij aan zijn tweede termijn. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Regelgeving en Handhaving, Communicatie en Juridische Zaken. Hij was voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders.

Eberhard Edzard van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 was hij medeoprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Hij nam daar afscheid toen hij in 2008 tussentijds aantrad als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van 1990 tot 1998 zat hij in de gemeenteraad van Amsterdam, vanaf 1993 als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Eberhard van der Laan laat een echtgenote en vijf kinderen na.

Burgemeester Van der Laan overleed aan de gevolgen van longkanker. Tijdens zijn ziekte heeft hij nog ruim acht maanden als burgemeester doorgewerkt tot hij op 18 september jl. zijn taken neer moest leggen.

Vlaginstructie

​In verband met het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft minister-president Rutte een vlaginstructie vastgesteld. Hij heeft de ministers en de gevolmachtigde ministers verzocht vandaag, vrijdag 6 oktober, vanaf alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten en provincies zijn verzocht overeenkomstig te handelen.

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum toont vanaf vandaag het graffiti kunstwerk Damsko Strijder als eerbetoon aan de gisteravond overleden burgemeester Eberhard van der Laan. De schildering is gemaakt door street art collectief Kamp Seedorf, en was eerder door hen uitgevoerd op een metro-ingang aan de Wibautstraat. Daar is het per ongeluk verwijderd, wat leidde tot verontwaardigde reacties van vele Amsterdammers. Het werk is voorlopig te zien in de gratis toegankelijke Amsterdam Galerij en wordt daarna opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen bij het portret hun herinnering aan de burgemeester achterlaten in een herinneringsboek.