maandag, 23. april 2018 - 14:25 Update: 23-04-2018 14:32

OM eist lange celstraf voor verkrachting in AZC

OM eist lange celstraf voor verkrachting in AZC
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht/Nieuwegein

Maandag heeft het Openbaar Ministerie voor de rechtbank Midden-Nederland tegen een 31-jarige man uit Eritrea een gevangenisstraf van 48 maanden geëist voor verkrachting van een huisgenote in de tijdelijke woonvoorziening voor statushouders in Nieuwegein.

Contactverbod

'Ook vroeg de officier van justitie om een contactverbod en toewijzing van de vordering van de vrouw. Hij zag slechts strafverzwarende omstandigheden', zo meldt het OM maandag.

Verkracht

Op 31 oktober 2017 vroeg de verdachte de vrouw, die hij al twee jaar kende vanuit diverse AZC’s, naar hem toe te komen om iets te bespreken. Eenmaal binnen deed hij de deur op slot, pakte haar telefoon af, viel haar aan, toonde haar een mes en verkrachtte haar oraal en met zijn vingers. Op basis van het geconstateerde letsel, diverse verklaringen van getuigen en de onderbouwing voor haar eigen verklaring, vindt de officier van justitie het feit bewezen. 

Geweld

Hij stond lang stil bij de ernst van het feit en sprak van een uiterst angstige en vernederende ervaring. Als strafverzwarende omstandigheden noemde hij het geweld dat is gebruikt, het misbruik van vertrouwen, de vrijheidsberoving, het afpakken van de telefoon, de onverhoedse aanval, de ernstige psychische gevolgen, en het feit dat hij geen condoom gebruikte. 

'Prostituee'

Hij trok zich niets aan van haar argumenten: dat zij eerder was verkracht en dat hij kort daarna herenigd zou worden met zijn gezin. De verdachte heeft bovendien misbruik gemaakt van het feit dat zij een vrouw alleen is. Dat hij achteraf vertelde dat zij een prostituee zou zijn, noemde de officier “een trap na”.

'Verraad'

In de slachtofferverklaring die werd voorgedragen door haar advocaat wees de vrouw op de gevolgen. Aanvankelijk was ze door de Eritrese gemeenschap onder druk gezet om geen aangifte te doen. Dat zou verraad zijn. Ze besloot toch aangifte te doen omdat “dit niet ongestraft mag gebeuren met vrouwen en meisjes”. Gevolg was dat ze werd gepest en bedreigd en uitgestoten uit de Eritrese gemeenschap. “Iedereen wordt onder druk gezet om geen contact met mij te hebben en zo word ik dubbel gestraft”. Ze is nog altijd angstig, slaapt slecht en durft niemand meer te vertrouwen. Ze woont nu op een geheim adres.

De officier van justitie vond dat de vrouw langdurig tegen deze man beschermd moet worden en eiste gezien alle strafverzwarende omstandigheden een hogere celstraf van 48 maanden dan de richtlijn van 36 maanden. Ook vroeg hij om een contactverbod voor de duur van vijf jaar en vond hij dat de vordering volledig moet worden toegewezen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: