dinsdag, 25. september 2018 - 13:07

Voormalig vliegbasis Deelen uitvalsbasis grote Defensie oefening

deelen, vliegbasis, oefening, helikopter, vliegtuig
Foto: Min. Defensie
Deelen

Voormalige Vliegbasis Deelen (nabij Arnhem) is de komende weken uitvalsbasis van oefening Falcon Autumn. Aan de oefening doen 20 helikopters, transport- en jachtvliegtuigen mee. Daarnaast zullen er 2.200 militairen deelnemen.

Vanaf woensdag vliegen de helikopters over grote delen van Nederland. Ze ondersteunen luchtmobiele eenheden die op de grond tactische opdrachten uitvoeren.

Oefenlocaties door Nederland

Militairen zijn te vinden op 16 oefenlocaties, ook op en boven civiel en bewoond grondgebied. Alleen zo kunnen ze reële scenario’s nabootsen. Dat is ook de reden dat de helikopters laag vliegen en soms ook ‘s avonds om het vliegen bij duisternis te beoefenen. De oefening waar ook Belgische en Duitse militairen aan meedoen duurt tot 10 oktober.

Vanaf Vliegbasis Deelen vinden de acties plaats in de volgende oefengebieden: Arnhemse Heide, Ginkelse Heide, Ederheide, Leusderheide, Harskamp, De Vlasakkers, Stroese Heide, Ermelose Heide, Het Harde, Terwolde, Twente Airport, Coevorden, Assen, Zoutkamp Marnewaard en Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Luchtmobiele samenwerking

Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade. Dat is een samenwerkingsverband tussen 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Grondeenheden van de luchtmobiele brigade en Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte krijgen ondersteuning van transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen van de buurlanden.

Categorie:
Provincie: