maandag, 10. juli 2023 - 14:53 Update: 10-07-2023 14:59

Aanhouding na 20 jaar in cold case gedode Jody; opvallend slagersmes gevonden

jodi-cold-case
Foto: Politie
Amsterdam

Vorige week woensdag 5 juli heeft de Amsterdamse recherche een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de in 2003 om het leven gebrachte Jody (34). Dit meldt de politie maandag.

DNA-verwantschapsonderzoek

'De recherche is de verdachte op het spoor gekomen door middel van een DNA-verwantschapsonderzoek. De verdachte is op vrijdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor veertien dagen in bewaring gesteld', aldus de politie. 

Prostitutie

Op maandag 23 juni 2003 wordt in de bosjes bij Sportpark Spieringhorn aan de Seineweg in Nieuw-West het levenloze lichaam aangetroffen van Jody. Jody was een transgendervrouw uit Ecuador die in Nederland prostitueerde en hier illegaal verbleef. 

Gewurgd

Op het lichaam van het slachtoffer zijn meerdere verwondingen zichtbaar. De uiteindelijke doodsoorzaak blijkt verwurging te zijn. Er wordt direct een onderzoeksteam samengesteld dat er alles aan doet om de dader op te pakken. Helaas zorgen al die inspanningen niet voor een aanhouding van een verdachte, tot aan de recentelijke DNA-match.

DNA

In 2014 is namelijk door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) een DNA-onderzoek gedaan naar diverse sporen die zijn aangetroffen op de plaats delict én op- en nabij het lichaam van het slachtoffer. Dat heeft destijds geen uitsluitsel gegeven. Maar door middel van nieuwe technieken en een verwantschapsonderzoek, weten we inmiddels dat dit DNA van de aangehouden verdachte is.

Nog veel vragen

Hoewel dit een enorme doorbraak is in het onderzoek, kan de recherche uw hulp nog steeds goed gebruiken en komt graag met mensen in contact die alsnog informatie over deze zaak met de politie willen delen. 

Vlakbij terrein voetbalclub FC Turkiyemspor

De vindplaats van Jody is vlakbij het terrein van voetbalclub FC Turkiyemspor die hier destijds gevestigd was. Het slachtoffer is waarschijnlijk op zondagavond 22 juni 2003 aan het werk gegaan en in de nacht van 22 op 23 juni overleden. Mogelijk zijn er bezoekers van die vereniging die rond die tijd iets gezien of gehoord hebben wat hiermee te maken kan hebben.

Opvallend slagersmes

Op de plaats delict is onder andere een opvallend (slagers)mes aangetroffen. Het betreft een Victorinox uitbeenmes dat voornamelijk in slachterijen wordt gebruikt. Bijzonder is dat op dit mes, naast het bloed van het slachtoffer, ook verschillende bloedresten van dieren, zoals een rund en lam, zijn aangetroffen maar opvallend genoeg niet van een varken. De recherche houdt er daarom rekening mee dat het mes bij halalslacht is gebruikt. Mogelijk zegt u dit iets over de oorspronkelijk eigenaar van dit mes. Maar ook alle andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek is nog steeds heel erg welkom.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):