donderdag, 15. februari 2024 - 13:05

Minister Dijkgraaf wil Kansengelijkheid bij selectie van studenten vergroten

robbert-dijkgraaf
Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman
Den Haag

De manier waarop studenten worden geselecteerd voor opleidingen kan leiden tot kansenongelijkheid.

Migratieachtergrond

Bepaalde groepen studenten, zoals eerste generatiestudenten of studenten met een migratieachtergrond hebben dan minder kans om een plek te bemachtigen. Er is inmiddels veel kennis hoe dit te voorkomen. Hogescholen en universiteiten zijn nu aan zet om die kennis ook echt in de praktijk toe te passen. Dat schrijft minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

'Schaduwonderwijs'

Ook keert hij zich tegen ‘schaduwonderwijs’ als voorbereiding op selectieprocedures. Daarnaast vindt Dijkgraaf dat instellingen aankomende studenten beter moeten voorlichten over de selectieprocedures om te voorkomen dat ze worden afgeschrikt.

'Kan niet zo zijn'

Minister Dijkgraaf: 'Het is belangrijk om samen met instellingen te werken aan meer kansengelijkheid bij de selectie van studenten. Het kan niet zo zijn dat je wel dezelfde kwalificaties hebt, maar toch meer of minder kans maakt op een plek door factoren als extra training of de mate waarin je beschikt over sociaal en cultuur kapitaal. 

'Beschikbare kennis ook echt gebruiken'

Werken aan kansengelijkheid is een leerproces. Het is daarom zaak om de beschikbare kennis ook echt te gebruiken. Goed om te zien dat selecterende opleidingen hiermee aan de slag willen. Een andere maatregel voor het verbeteren van de kansengelijkheid is loting, dat we vorig jaar opnieuw mogelijk hebben gemaakt. Steeds meer opleidingen gebruiken loting als selectie-instrument, ik ben blij dat dit instrument voorziet in een behoefte.'

Categorie:
Provincie: