maandag, 6. mei 2024 - 22:37 Update: 06-05-2024 22:39

Celstraf van bijna 30 jaar geëist tegen opdrachtgever vergismoord op Djordy Latumahina

Parkeergarage Wilhelminaplein
Foto: Politie Amsterdam-Amstelland
Amsterdam

Vandaag heeft de officier van justitie een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen een inmiddels 43-jarige man uit Amsterdam die er onder meer van wordt verdacht de opdracht tot een liquidatie te hebben gegeven. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Vergismoord op Djordy Latumahina

'Die opdracht leidde er volgens het OM toe dat op 8 oktober 2016 Djordy Latumahina werd doodgeschoten terwijl zijn vriendin zwaar gewond raakte. Latumahina bleek in eenzelfde soort auto te rijden als het oorspronkelijk beoogde slachtoffer', aldus het OM.

Parkeergarage 

Latumahina werd in zijn auto in de parkeergarage onder het appartementencomplex waar hij woonde doodgeschoten. Zijn vriendin die naast hem zat, raakte zwaargewond. Hun twee jaar oude dochtertje die in een kinderstoeltje op de achterbank zat, werd op een haar na door de kogelregen gemist. In het onderzoek naar deze moord zijn eerder al vijf personen tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor het medeplegen van de moord en voor pogingen tot moord op de vriendin van het slachtoffer en hun dochtertje.

Ontsleutelde berichten

Het politieonderzoek, waarin onder meer getuigen zijn gehoord en vele ontsleutelde PGP-berichten zijn geanalyseerd, heeft wat het OM betreft voldoende bewijs opgeleverd dat de verdachte de moordopdracht heeft gegeven die heeft geleid tot de moord op Latumahina.  

Criminele organisatie

De 43-jarige man die vandaag voor de rechter staat wordt er ook van verdacht een andere liquidatie te hebben voorbereid en leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie die het plegen van geweldsmisdrijven als oogmerk had. Samen met anderen zou hij de liquidatie hebben voorbereid van een inmiddels tot levenslang veroordeelde man in Berlijn in augustus en september 2015. De rol van de verdachte daarin is duidelijk geworden uit ontsleutelde berichten waarin gedetailleerd over de beoogde uitvoering van de liquidatieplannen werd gesproken. De 43-jarige man zou in die berichten het belang van de moordopdracht hebben onderstreept. Ook zou hij loon en telefoons voor zijn medeverdachten hebben geregeld.

Gewelddadig en nietsontziend

De officier van justitie heeft vandaag in het requisitoir benadrukt dat het voorbereiden van een liquidatie en het leiding geven aan een criminele organisatie ernstige strafbare feiten zijn, maar van een ander gewicht dan de moord op Djordy Latumahina. “Door het gewelddadig en nietsontziende optreden van verdachten is aan de moeder, vader, partner, dochter, overige familieleden en vrienden van Djordy Latumahina een immens en onherstelbaar leed aangedaan. Voor de nabestaanden is het verlies van Djordy levenslang, met zijn dood is ook hun levensgeluk verwoest.”

Aanhouding is Spanje

De verdachte werd op 23 mei 2021 in Spanje aangehouden en op 7 juni 2021 aan Nederland overgeleverd, sindsdien zit hij vast. Omdat de zaak tegen de verdachte vandaag pas inhoudelijk door de rechtbank kon worden behandeld en daarmee de redelijke termijn is overschreden, heeft de officier haar strafeis met drie maanden gekort. Daarom is er geen celstraf van dertig jaar geëist, maar 29 jaar en negen maanden.

Categorie:
Provincie: