woensdag, 8. mei 2024 - 18:59 Update: 09-05-2024 13:21

Politie grijpt in bij demonstratie UvA

Politie ontruimd terrein UvA
Foto: Screenshot AT5
Amsterdam

De politie is woensdag aan het einde van de middag begonnen met het ontruimen van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Dit werd vanaf dinsdag bezet door een grote groep demonstranten die pro-Palastina zijn. Zij willen dat de UvA openheid geeft over de banden met Israël. Nadat gesprekken tussen het bestuur van de UvA en de demonstranten op niets uitliepen, besloot de politie in te grijpen.

Een grote groep demonstranten weigerde gehoor te geven aan de vordering van de politie en werden dan ook met dwang verwijderd. De politie heeft tientallen aanhoudingen gedaan.

Op de Ouwezijds Voorburgwal kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de demonstranten. Hierbij moest de politie fors geweld gebruiken om de demonstranten te verwijderen.

Update 20.30 uur

Het Binnengasthuisterrein is zo goed als leeg. De actievoerders hebben hier een enorme puinhoop achtergelaten. De demonstranten hebben zich nu verplaatst naar het Rokin. De politie laat weten de situatie onder controle te hebben

Update 21.50 uur

De driehoek heeft de demonstratie op het Rokin ontbonden en opnieuw grijpt de politie in. De grote groep demonstranten wordt richting het muntplein verdreven. De politie verzoekt iedereen om naar huis te gaan. Via X laat men weten anders geweld te gebruiken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: