donderdag, 9. mei 2024 - 20:59 Update: 09-05-2024 21:00

Verdachten opgepakt na plofkraak op juwelier

kmar-donker-tunnel
Foto: Archief EHF
Avenhorn

De politie kreeg donderdagochtend 9 mei (Hemelvaartsdag) om 05.00 uur de melding dat meerdere inbraakalarmen afgingen bij een juwelier aan het Vijverhof in het Noord-Hollandse Avenhorn.

Explosie gehoord

Ook was door melders een explosie gehoord. In de onmiddellijke omgeving werd een onderzoek ingesteld, maar dat leidde op dat moment niet tot aanhouding van de verdachten.

Explosief op raam juwelier geplakt

Wel kon op basis van getuige-verklaringen en camerabeelden worden vastgesteld dat er sprake was van twee verdachten, die een explosief op het raam hadden bevestigd en dat hebben ontstoken. Na de enorme klap ontstond grote schade, het raam was kapot en diverse plafonddelen kwamen naar beneden. De verdachten hebben vervolgens een deel van de etalage leeggegrist en renden daarna weg.

Auto verdachten opgepikt door ANPR in IJmuiden

Later die ochtend, even na 07.00 uur, kwam een melding binnen van de ANPR camera’s in IJmuiden, dat een auto die als gestolen gesignaleerd stond, passeerde. Surveillerende agenten troffen de auto niet direct aan maar zetten een grote zoekactie op met behulp van collega’s van de Koninklijke Marechaussee. 

Twee verdachten aangehouden

Een goed uur later trof de politie de betreffende auto geparkeerd aan op de Willemsbeekweg in IJmuiden. De politie nam de auto in observatie. Na enige tijd kwamen twee mannen op de gestolen auto aflopen en openden de portieren. De politie ging vervolgens over tot aanhouding.

Horloges en sieraden

Bij de fouilleringen van de verdachten werden vervolgens diverse horloges en sieraden aangetroffen met labels eraan, en ook in de auto werden diverse sieraden aangetroffen. De labels leidden naar de zaak in Avenhorn waar vanochtend de plofkraak had plaatsgevonden.

Shotgun

Naast de sieraden werd ook een op een shotgun gelijkend voorwerp aangetroffen. Een eerste schouw leert dat het een imitatiewapen betreft, de strafbaarheid wordt nader onderzocht.

Voorgeleiding

De verdachten, een 18-jarige man uit Heerhugowaard en een 16-jarige jongen uit Rotterdam, zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hun betrokkenheid wordt voortgezet, ze worden vrijdag voor de rechter-commissaris geleid. De juwelier heeft aangifte gedaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):