donderdag, 20. januari 2005 - 8:22

Executie Muiderberg mislukte

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de zaak van de schietpartij in Muiderberg op de Brink behandeld. Begin april 2004 schoot de 19-jarige H. van V. in het park op de Brink op een groepje Marokkaanse jongeren waarbij er 3 gewond raakten en 2 anderen ternauwernood konden ontsnappen aan de kogelregen. Officier van justitie Hollander eiste tien jaar celstraf tegen de 48-jarige J. van V., de vader van de schutter en tegen H. van V. werd acht jaar geëist.

Het OM stelt beiden verantwoordelijk voor de schietpartij op de Brink in Muiderberg vorig jaar. De 19-jarige kreeg het vuurwapen van zijn vader die hem inprentte dat hij zich niet op zijn kop moest laten zitten. De schutter zat vorig jaar april in een groepje jonge Muiderbergers, die vaak op Brink waren te vinden. De groep zou al eerder ruzie hebben gehad met een groep even jonge Marokkanen van buiten het dorp. Na een bedreiging op 2 april van de Marokkaanse jongens jegens de Muiderbergers werd gezegd dat zij de volgende avond zouden terugkeren.
De vader van de 19-jarige schutter reageerde fel toen hij van de bedreiging vernam en ‘regelde’ voor zijn zoon een pistool en gaf hem een vluchtig schietles.
De vader volgde zijn zoon die volgende avond naar de Brink.
Toen de groep Marokkanen aankwamen trok de jongen vrijwel direct het wapen en begon op de jongens te schieten. Officier Hollander spreekt van ‘een wonder’ dat er geen dodelijke slachtoffers vielen die avond. De schutter zou volgens een verklaring een op de grond liggend slachtoffer hebben willen executeren maar zijn wapen weigerde op dat moment dienst.
De uitspaak van de rechtbank is op 2 februari.
Provincie:
Tag(s):