vrijdag, 11. maart 2005 - 8:01

Milieudefensie voert actie

Bleiswijk

Vrijdagmorgen Sinds 7.00 uur blokkeren ruim veertig actievoerders van Milieudefensie en Burma Centrum Nederland
<BR>(BCN) het Nederlandse houtbedrijf Worldwood in Bleiswijk. De beide organisaties eisen dat Worldwood kapt met de import van teakhout uit Birma (Myanmar). Dat land wordt geleid door een militaire dictatuur die op grote schaal mensenrechten schendt. Om die eis kracht bij te zetten, voorkomen ze dat vandaag hout het bedrijfsterrein op of af gaat.

Worldwood is de grootste importeur van Birmees teak, de belangrijkste exporthoutsoort van Birma. Burma Centrum Nederland en Milieudefensie hebben Worldwood herhaaldelijk opgeroepen deze import te staken. Worldwood trekt zich er vooralsnog niets van aan, maar zegt er wel wat aan te willen gaan doen. Tot nu toe beperkt dit zich tot windowdressing. Het bedrijf is van mening dat het juist in Birma moet blijven, omdat andere bedrijven minder oog voor mensenrechten en milieu zouden hebben dan Worldwood.

De bosbouwsector in Birma is echter in handen van de junta, die afhankelijk is van de deviezen afkomstig uit de houtsector. Een sector berucht om haar corruptie, illegale kap en destructief bosgebruik. Hout uit Birma valt onder de internationaal geaccepteerde definitie van 'conflicthout'.
Provincie:
Tag(s):