zondag, 5. juni 2005 - 0:07

Oranje voetbalt zich moeiteloos langs Roemenië

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond een belangrijke stap gezet richting het WK 2006 in Duitsland. In De Kuip bleek Oranje met 2-0 te sterk voor Roemenië, voornamelijk dankzij een geniale Arjen Robben. Barry Opdam, Theo Lucius en Robin van Persie maakten allen hun debuut.
<BR>
<BR>De linkeraanvaller van Chelsea kon eindelijk weer blessurevrij spelen en bekroonde dat met een doelpunt, een assist en een aantal prachtige acties. In de twintigste minuut verstuurde Dirk Kuijt een diepe bal waarop Cosmin Contra volledig mis tastte, waarna Robben de bal achter Bogan Lobont werkte.

Vlak na rust gooide Kuijt de wedstrijd in het slot. Hij kopte een vrije trap van Robben knap binnen; 2-0. Na dit doelpunt bloeide de wedstrijd dood. Slechts de ingevallen Robin van Persie kreeg nog een grote kans om de score verder uit te breiden. Op aangeven van (opnieuw) Robben faalde de debutant echter oog in oog met Lobont door de bal vlak langs de verkeerde kant van de paal te schuiven.

Dankzij de 2-0 overwinning klimt Nederland weer voorbij Tsjechië, dat eerder op de dag Andorra met 8-1 vernederde. Het verschil met de directe concurrent blijft één punt, met nog vijf duels te gaan. Roemenië is met een wedstrijd meer op zes punten achterstand gezet en lijkt daarmee uitgeschakeld.

Voor Marco van Basten had de wedstrijd nog een persoonlijk gouden randje. Onder leiding van de huidige bondscoach was Oranje de afgelopen tien wedstrijden ongeslagen. Hierdoor is de oud-international de meest succesvolle coach van het Nederlands elftal. Van die tien duels werden er zeven in winst omgezet.

Ondanks het mooie resultaat kwam Nederland niet geheel ongeschonden uit de strijd. Rafael van der Vaart incasseerde een gele kaart, waardoor hij woensdag voor het duel tegen Finland geschorst is. Daarentegen lijkt Phillip Cocu zich weer bij de selectie te voegen. De middenvelder van PSV liep in de finale van de Amstel Cup een knieblessure op en moest de wedstrijd tegen Roemenië laten schieten. Mogelijk is hij woensdag weer inzetbaar.
Categorie:
Tag(s):