zaterdag, 25. juni 2005 - 12:03

Veerboot met panoramadek voor Texel

Texel

Op vrijdag 1 juli word op Texel Nederlands grootste veerboot officieel in gebruik genomen. Met twee autodekken en plaats voor 1750 passagiers kunnen per afvaart meer mensen dan ooit over worden overgezet. Op het panoramadek kunnen de passagiers tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel genieten van een 360 graden uitzicht over de Waddenzee en Marsdiep. Het schip is eigendom van TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) en zal Dokter Wagemaker gaan heten.
<BR>
<BR>TESO is een onderneming, die ongesubsidieerd en zonder winstoogmerk werkt, en bijzonder succesvol is gebleken. Mede hierdoor is een retourkaartje al met 10 % verlaagd en is vanaf € 3,00 een retourtje Texel te verkrijgen.

Het 130 meter lange schip is genoemd naar de Texelse arts die begin vorige eeuw het initiatief nam tot de oprichting van een eigen veerdienst voor de Texelaars. Over de veerdienst van de Alkmaarder Packet, die op dat moment de verbinding met Den Helder in handen had, bestond op het eiland namelijk veel ontevredenheid. De Texelse bevolking heeft een sterke emotionele binding met de boot . Niet voor niets zijn bijna alle aandelen van N.V. Teso in handen van Texelaars. Het nieuwe schip zal op 1 juli worden gedoopt door de kleindochter van dokter Wagemaker, L.G. Fedder-Janssen.

De Dokter Wagemaker is te bezichtigen tijdens de open dagen op zaterdag 2 juli van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 3 juli van 11.00 tot 17.00 uur. Het schip ligt dan aan de kade in de veerhaven van Texel. © BON / Miranda van der Sloot – foto’s: Peter Andriessen
Provincie:
Tag(s):