donderdag, 4. oktober 2007 - 16:18

A73-Zuid mogelijk maanden later open

Roermond

De officiële ingebruikname van de A73-Zuid op 1 januari 2008 loopt mogelijk vier tot vijf maanden vertraging. Dit komt door problemen met de brandveiligheidsapparatuur in de tunnels bij Roermond en Swalmen. Dat melden de Limburgse kranten vandaag op basis van betrouwbare bronnen.

De laatste schakel van de snelweg tussen Venlo en de aansluiting op de A2 bij St. Joost zou zelfs halverwege december al in gebruik gennomen kunnen worden.

CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans uit Velden pleit nu voor een spoeddebat over de nieuw ontstane situatie in de aanleg van de A73-Zuid.

De gemeente Roermond en het provinciebestuur zijn zwaar teleurgesteld over de mogelijke vertraging. Met het Rijk was namelijk een harde overeenkomst gesloten dat de A73 uiterlijk 31 december 2007 volledig zou zijn opgeleverd. Vandaag is in een constructief gesprek met Rijkswaterstaat gekeken naar ultieme mogelijkheden om tóch tot openstelling over te kunnen gaan. Binnen één week zitten partijen weer aan tafel om de haalbaarheid hiervan te bespreken en daarover besluiten te nemen. Gedacht wordt aan een basisveiligheidspakket in de tunnel.

Gedeputeerde Ger Driessen geeft aan dat er al in juli en augustus 2006 aan minister Peijs door GS kenbaar is gemaakt dat zij grote twijfels hadden over de haalbaarheid van de plannen door aanpassingen van rijkswege in het tunnelveiligheidssysteem. In meerdere overleggen en/of brieven is door of namens de minister gesteld dat de openstelling uiterlijk 31 december 2007 haalbaar zou zijn. Dit staat in schrille tegenstelling tot de berichten van vandaag dat er een vertraging optreedt van enkele maanden�, aldus gedeputeerde Driessen. “Wel is in het laatste bestuurlijk regionaal overleg van 12 september aangegeven dat het er om ging spannen.� Wethouder IJff van Roermond vult aan dat de leefbaarheid voor de bewoners van de Roermondse wijken en de ondernemersbelangen geen uitstel dulden.

Het is de regio die de dupe wordt. En nu openstelling zo dichtbij leek, is de teleurstelling des te zwaarder. Reden te meer om te blijven zoeken naar zo goed mogelijke oplossingen om de weg én de tunnel toch nog eind december in gebruik te kunnen nemen.

Zowel de provincie Limburg als de gemeente Roermond benadrukken dat, mocht er onverhoopt toch sprake zijn van uitstel, bij eventuele financiële schade de verantwoordelijke partij daarop worden aangesproken.
Provincie:
Tag(s):