zaterdag, 20. oktober 2007 - 9:38

‘Blaffende brandmelder’

Delft

Een hond heeft tijdens een brand de buren gered door luid te blaffen toen het vuur van een brandende bouwkeet buiten oversloeg naar de woning. Het baasje van de hond werd wakker van het geblaf en heeft de buren hierdoor tijdig kunnen waarschuwen.

Vannacht even na drie uur kreeg de alarmcentrale van de brandweer een melding van een buitenbrand op de parkeerplaatsen naast een woning aan de Cohen Stuartstraat.

Ter plaatse bleek een grote hoeveelheid kunststof pijpen (PVC) en een bouwkeet in brand te staan op korte afstand van een dichte gevel van een hoekwoning. Ook brandde de dakomlijsting van deze woning en dreigde de brand over te slaan naar de tegenovergelegen woning.

Een omwonende, die de brand ontdekt had doordat haar hond begon te blaffen, wist een gezin in de bedreigde hoekwoning wakker te krijgen. Hierbij stond zij enige tijd in de rook en moest met ademhalingsklachten overgebracht worden naar een ziekenhuis. Een andere woning is direct door de brandweer ontruimd. Hiervan was door de hitte reeds de regenpijp gesmolten en was een raam gebarsten.

Na twintig minuten had de brandweer het vuur onder controle. Er kon voorkomen worden dat de brand verder de woningen insloeg. Ook werden twee gasflessen uit de brandende bouwkeet gehaald en enige tijd gekoeld. In een aantal woningen die om de hoek van de straat lagen trok de rook binnen. Deze woningen zijn gecontroleerd en geventileerd.

De PVC materialen en de bouwkeet brandden volledig weg. De materialen waren hier aanwezig vanwege onderhouds-werkzaamheden in de wijk. Aan twee woningen ontstond schade aan de gevel, daklijsten, regenpijp en een raam dat door de hitte was gesprongen. De totale schade bedraagt enige tienduizenden euro’s.
Provincie:
Tag(s):