donderdag, 27. september 2007 - 21:50

Afwijzen referendum wordt PvdA zwaar aangerekend

Groningen

Van alle volwassen Nederlanders zijn zeven op de tien (70%) van mening dat de Nederlandse regering het vernieuwde Europees Verdrag aan de Nederlandse bevolking moeten voorleggen middels een referendum. Vier op de tien (38%) vinden dat dit zeker moet, drie op de tien (32%) zeggen bij voorkeur wel. Vooral SP-, en PVV-stemmers zijn deze mening toegedaan, het minst vinden de CDA-stemmers het nodig dat er een referendum komt (41% wel, 57% niet).

Van de regeringspartijen wordt vooral de PvdA als 'schuldige' aangewezen
Zes op de tien Nederlanders (59%) zijn het dan ook oneens met het besluit van de regering om geen referendum uit te schrijven. Hiervan rekent 46 procent het de met name PvdA aan dat het referendum er niet komt. Van de PvdA-stemmers rekent 45 procent het de eigen partij aan.

Een op de vijf (22%) geeft het CDA de schuld. Opvallend weinig mensen wijzen de ChristenUnie2 als schuldige aan (3%). Opvallend, aangezien dit de enige partij in de huidige regering is die in 2005 - als oppositiepartij - tegen de Europese grondwet was. Vijftien procent vindt dat alledrie gelijke verantwoordelijkheid hebben.
Provincie:
Tag(s):