dinsdag, 9. oktober 2007 - 12:13

AIVD: Moslim-radicalisme is nieuwe fase ingegaan

Den Haag

Het moslimradicalisme is een nieuwe fase is ingegaan. Deze fase, die de AIVD islamitisch neoradicalisme noemt, kenmerkt zich door een grotere professionele en strategische aansturing. De AIVD neemt waar dat de aanhang van het moslimradicalisme in deze nieuwe fase toeneemt.

De AIVD schrijft dit in het zojuist verschenen rapport ‘Radicale dawa in verandering, de opkomst van islamitisch neoradicalisme in Nederland’. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het rapport dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De AIVD constateert in het rapport dat het aanbreken van de nieuwe fase van islamitisch neoradicalisme samenhangt met de groei van een stroming binnen de radicale islam, die de ‘radicale dawa’ wordt genoemd. In Nederland manifesteert deze stroming zich vooral in het politieke salafisme. De AIVD constateert dat de radicale dawa in Nederland en West-Europa steeds verder professionaliseert.

Ondanks het niet-gewelddadige karakter van de radicale dawa, is deze stroming zeer onverdraagzaam en antidemocratisch. Zo streven aanhangers van de radicale dawa naar een verregaande vorm van isolement, gecombineerd met intolerantie ten aanzien van andersdenkenden.

De AIVD benadrukt dat de groep die bereikt wordt door de radicale dawa groeit. De AIVD stelt de problematiek van het huidige moslimradicalisme niet mag worden overschat, net zo min als onderschat.
Provincie:
Tag(s):