zondag, 15. april 2007 - 15:49

Felipe Massa wint in Bahrein

Vanmiddag heeft de Ferrari-coureur Felipe Massa, in het warme Midden-Oosten op het circuit van Sakhir in Bahrein de derde race van het seizoen gewonnen. Met Felipe Massa Ferrari op pole position ging vanmiddag de Grand Prix van start. McLaren-coureur Lewis Hamilton startte in een Ferrari-sandwich, de Fin Kimi Raikkonen kwalificeerde zich op plaats drie. Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso mocht van plaats vier beginnen. De enige Nederlander in het Formule 1-veld, Christijan Albers startte als laatste.

De coureurs die startten aan de linkerzijde van de baan (in de schaduw) zouden minder grip hebben dan de coureurs in de zon aan de rechterzijde van de startposities. Met Felipe Massa startend op links en Lewis Hamilton op rechts beloofde dit een interessante start. De warm-up ronde toonde aan dat alleen Vitantonio Liuzzi op harde banden de race zou beginnen. De rest van het veld had de witte groef op de Bridgestone-band. Iedereen kwam veilig weg.

Het hele veld vertrok veilig vanaf de startplaats. 40.000 toeschouwers aanschouwden de start op het circuit in Bahrein. Na twee bochten vallen Button en Speed uit, maar raakten elkaar niet. De safety car komt uit de pitstraat. Een van de Spyker-coureurs is betrokken bij dat incident, het blijkt Adrian Sutil te zijn die de neus van zijn bolide verloor toen hij Scott Speed toucheerde. Vol blokkerend komt de Duitser de pits in bij het Nederlandse team. Iedereen rijdt rustig achter de safety car als de bolide van Scott Speed op een lastige plaats op het circuit staat.

Voordat de safety car binnenkomt rijdt de Italiaan Vitantonio Liuzzi de pits binnen om te wisselen naar de andere compound, hij kiest voor de zachte band. Een slimme actie want het is verplicht om beide compounds in de race te gebruiken.

De race gaat weer van start als de safety car naar binnen gaat. Meteen plaatst Lewis Hamilton een aanval op plaats één, in handen van Felipe Massa. De aanval mislukt, Fernando Alonso zit vlak achter hem op plaats drie. De BMW Sauber-coureurs kunnen de racesnelheid van de McLarens en Ferrari’s niet bijhouden, ze haken af in de beginfase van de race. In het achterveld haalt Rubens Barrichello de Duitser Ralf Schumacher in. Om plaats tien in de wedstrijd vechten Nico Rosberg, Alexander Wurz en Jarno Trulli. De Braziliaanse Honda-coureur roept over de boordradio dat hij niet in een dergelijke auto kan racen, hiermee toont hij zijn onvrede over de situatie bij het Japanse team.

De eerste drive-through-penalty is voor de enig overgebleven Scuderia Toro Rosso-coureur, Vitantonio Liuzzi. Hij heeft ingehaald onder een safety car situatie. Nico Rosberg verliest een plek en maakt een uitstapje in het zand, doordat hij bijna op zijn teamgenoot knalt. Na twaalf ronden leidt Felipe Massa de race, achter hem de Brit Lewis Hamilton. Daarachter jaagt Kimi Raikkonen op Fernando Alonso. Nick Heidfeld in zijn BMW Sauber sluit aan. Jarno Trulli haalt de ver buiten de lijn rijdende Heikki Kovalainen in. David Coulthard’s opmars gaat verder, met nog eenenveertig ronden te gaan ligt de Schot al op plaats elf.

Red Bull Racing, Toyota en Williams staan buiten in ronde zeventien. Ralf Schumacher, David Coulthard en Alexander Wurz beginnen de eerste pitstop serie. Zij vallen terug tot net voor Christijan Albers. Mark Webber is de vierde man die zijn pitstop maakt. Dan loopt ook McLaren naar buiten, Lewis Hamilton wordt achter Felipe Massa weggehaald. Het team maakt weer een vlekkeloze pitstop. De Brit komt op de zesde plaats terecht, vlak achter Robert Kubica.

Ondertussen wordt de Fin Heikki Kovalainen wederom voorbij gereden. Dit keer door Nico Rosberg, ze gaan samen kort van de baan, maar beiden kunnen de race vervolgen. Raceleider Felipe Massa maakt twee ronden later dan Lewis Hamilton zijn pitstop. Hij blijft bij het uitrijden van de pits ruim voor de jonge Brit. Een ronde later komt de Spanjaard Fernando Alonso binnen voor zijn pitstop. Op dat moment leidt Kimi Raikkonen. Nick Heidfeld en Kimi Raikkonen komen tegelijkertijd binnen en BMW Sauber toont zich erg sterk. Luttele seconden nadat de Duitser wegrijdt, komt Robert Kubica binnen bij het team. Een uitstekende pitstopstrategie waarbij men anticipeerde op de acties van de Ferrari.

David Coulthard rijdt stevig door en ook Jarno Trulli kan zijn aanval niet afslaan. Nick Heidfeld blijkt over een heel goed setje banden te beschikken, hij jaagt op Fernando Alonso. Hij rijdt er slechts 0.3 seconden achter. Hij zet daarmee de Spanjaard behoorlijk onder druk. Voor Vitantonio Liuzzi is de race met nog achtentwintig ronden te gaan voorbij. Hij stopt definitief in de pitbox van Scuderia Toro Rosso. Het moederteam van STR, Red Bull Racing gaat lekker op Sakhir, David Coulthard pakt Giancarlo Fisichella aan het eind van het rechte stuk, hij rijdt zevende. Nick Heidfeld pakt op een knappe manier, buitenom, de Spanjaard Fernando Alonso. De Duitser rijdt vierde. Felipe Massa rijdt negen seconden weg van de nummer twee, Lewis Hamilton. Hij rijdt een solide race.

De tweede pitstop serie wordt aangevangen door Alexander Wurz, vlak voor hem ploft Takuma Sato’s motor. Hij reed een onzichtbare race op plaats zestien. De wedstrijd telt op het moment vier uitvallers, het gehele team van Scuderia Toro Rosso, Jenson Button en Takuma Sato. Christijan Albers rijdt inmiddels zeventiende, achter Rubens Barrichello.

Uitvaller nummer vijf is David Coulthard, wederom kan hij geen race uitrijden. Hij was erg goed onderweg en leek in de punten te kunnen finishen. Zijn versnellingsbak leek het te begeven. Mark Webber verliest zijn een vleugeltje, doordat de luchtdruk er vol op staat. Zijn benzineklep bleef namelijk openstaan.

De leider in de race, Felipe Massa, komt eerder binnen dan de man op plaats twee. Lewis Hamilton komt hierdoor aan de leiding in de race. Alle topteams wisselen van banden, vooral BMW Sauber maakt een goede pitstop in 7.1 seconden. Ook Red Bull Racing-rijder Mark Webber valt uit, het team scoort deze Grand Prix geen punten. Een teleurstellend team voor de twee Red Bull-teams.

Met nog tien ronden te gaan is het de Braziliaan Felipe Massa die lijkt te gaan winnen. Het podium wordt op dat moment gevuld door Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen. Ferrari en McLaren zijn onverslaanbaar in Bahrein. Slechts Nick Heidfeld kan antwoorden op de snelheid van de topteams voor hem. Anthony Davidson’s motor ploft met nog vijf ronden te gaan.

Het is de Braziliaan Felipe Massa die de race wint. Voor het eerst in 2007 eindigt hij op plaats één. Lewis Hamilton eindigt als tweede, Kimi Raikkonen complementeert het podium. Nick Heidfeld wordt voor de derde keer in zijn BMW Sauber vierde. Vijfde en zesde worden Fernando Alonso en Robert Kubica. De twee Italianen Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella delen de laatste punten. Spyker rijdt de race uit, Christijan Albers wordt veertiende en Adrian Sutil vijftiende.

Het wereldkampioenschap telt nu drie leiders met 22 punten; Kimi Raikkonen, Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Een uitermate spannend begin van het seizoen.
Categorie:
Tag(s):