donderdag, 13. september 2007 - 13:23

Filippijn Sison in vrijheid gesteld

Utrecht

De raadkamer van de rechtbank Den Haag heeft vandaag beslist dat de verdachte Sison onmiddellijk in vrijheid moet worden gesteld. Deze verdachte is op 28 augustus 2007 aangehouden in Utrecht en vervolgens in bewaring gesteld op grond van de verdenking van medeplegen dan wel uitlokking van moord.

De rechtbank stelt vast dat deze feiten zijn gepleegd op de Filippijnen en dat deze in verband staan tot onenigheid binnen de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) en dat het besluit tot het plegen van deze moorden tot stand is gekomen binnen de partijstructuur van het CPP.

De rechtbank ziet in het dossier voorts vele aanwijzigen voor het standpunt dat verdachte nog steeds een vooraanstaande rol speelt in het Centrale Comité van het CPP en de militaire tak van het CPP, de New People’s Army (NPA).

Niettemin komt de raadkamer ook tot het oordeel dat het dossier onvoldoende concrete aanknopingspunten bevat dat verdachte in Nederland in een bewuste en nauwe samenwerking met de daders op de Filippijnen de tenlastegelegde feiten heeft gepleegd. Ook zijn er onvoldoende concrete aanwijzingen dat verdachte deze feiten heeft uitgelokt.
Provincie:
Tag(s):