woensdag, 3. oktober 2007 - 21:25

UMCG komt opleiding Kinderallergologie

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen start met een voor Nederland nieuwe specialisatieopleiding Kinderallergologie. Deze week begint een van de kinderartsen van het UMCG als eerste in Nederland aan deze opleiding. Aanleiding is de toename van het aantal kinderen met voedselallergie en andere vormen van allergie. De Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK) heeft de opleiding goedgekeurd en ook het subspecialisme Kinderallergologie erkend.

Allergieën komen steeds meer voor, juist onder kinderen. Er zijn al studies verricht waaruit is gebleken dat de helft van de kinderen een allergische aanleg heeft. Kinderartsen in Nederland krijgen daardoor vaker te maken met allergische kinderen. Vaak gaat het daarbij om complexe gevallen waarvoor specialistische kennis vereist is. Op deze groeiende behoefte speelt de nieuwe opleiding in.

De opleidingseisen voor de nieuwe subspecialisatie zijn vastgesteld door Ewoud Dubois, hoogleraar Allergologie in het UMCG samen met de sectie Kinderallergologie van de NVK. In de opleiding is veel plaats ingeruimd voor het vak Immunologie: zowel de ontwikkelingen als verstoringen van het immuunsysteem als de immunologische diagnostiek, immunotherapie en de behandelingsmogelijkheden van de immunologische aandoeningen zijn onderdeel van het curriculum. Veel aandacht is er ook voor voedselallergie, dat al jaren een speerpunt is van de afdeling Kinderallergologie van het UMCG. De specialisatieopleiding duurt dertig maanden; hierin zijn verschillende praktijkstages en een wetenschappelijk onderzoek opgenomen.

Kinderarts Gerbrich van der Meulen van het UMCG is de eerste die aan de opleiding begint. In 2010 is zij de eerste kinderarts-allergologe die de opleiding Kinderallergologie heeft afgerond.
Provincie:
Tag(s):