dinsdag, 18. december 2007 - 9:10

Zelftest voor ziekte onbetrouwbaar

Den Haag

Veel testen die door mensen worden gebruikt om zelf ziektes op te sporen, zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de gezondheidsraad die twintig zelftests onderzocht. Er komen de laatste tijd steeds meer producten en diensten waarmee mensen zelf bloed, urine, ontlasting of speeksel kunnen (laten) testen op de aanwezigheid van bepaalde stoffen.

De claim is dat ze zo een ziekte of verhoogd risico op het spoor kunnen komen. Zelftests zouden zeer accuraat zijn en gezondheidswinst kunnen bieden. Soms is dit ook zo, maar meestal ontbreekt daarvoor een wetenschappelijke basis. Van veel tests is bijvoorbeeld niet te achterhalen hoe goed ze zijn in het opsporen van een bepaalde ziekte of aandoening, of is de kwaliteit in dat opzicht onvoldoende gebleken. In andere gevallen zijn de testprestaties wel goed, maar zegt de uitkomst nog weinig over of iemand nu wel of niet gezond is.

Drie van de twintig zelftesters bleken een aanwinst. Dit zijn de HPV-thuistest, waarmee infectie met het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken geconstateerd kan worden, een monitoringstest voor het glucosegehalte in het bloed (te gebruiken door mensen met diabetes) en een test voor de stollingstijd (te gebruiken door mensen die ontstollingsmedicatie gebruiken).
Categorie:
Tag(s):